Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solfångare blev dyr affär för bostadsägare

Solfångarna på taket blev ingen succé för bostadsrättsföreningen Hadi 10 i Norrtälje. Systemet kollapsade och föreningen förlorade stora pengar.

Medlemmarna i Hadi 10 vid Tullportsgatan i Norrtälje hoppades spara både miljö och pengar genom att sätta upp solfångare på taket 2011.

Värmen från solfångarna fördes över till stadens fjärrvärmenät och Hadi 10 skulle få betalt av Norrtälje Energi för det överskott av värme som föreningen inte själv använde.

Men stora mängder snö och is under vintern knäckte många av de 96 solfångarna.

– De var inte rätt placerade mot taket och många fästen gick sönder, säger Lars Blidfors i Hadi 10:s styrelse.

En olycka kommer sällan ensam. Föreningen kunde inte utnyttja garantin för monteringen eftersom bolaget som utfört arbetet gått i konkurs.

Utrustningen plockades ner från taket och nyligen beslöt bostadsrättsföreningens årsstämma att den inte ska sättas upp igen.

Ett skäl är att det blir för dyrt att laga panelerna. Det andra är att solfångarna inte levt upp till förväntningarna.

– De har inte levererat de energimängder vi hoppades på, säger Lars Blidfors.

Satsningen som skulle ge föreningen en miljöprofil slutar i stället med en ekonomisk smäll på 800 000 kronor. Styrelsen hoppas få igen en del av pengarna genom att sälja solfångarna.

FOTO: ANDERS SJÖBERG