Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södrén har guldvittring

På lördag väntar ”karriärens viktigaste match” för Norrtäljetjejen Jenny Södrén i Skuru. SM-final mot dominanten Sävehof som vunnit 70 (!) raka matcher.– Om det är något lag som ska bryta sviten så är det vi, säger Södrén.

Annons

Norrtälje Sportcentrums gymnastiksal ekar tom denna tisdagsförmiddag. Det var här Jenny Södrén inledde handbollskarriären i HK Ceres som åttaåring innan det bar av till Rimbo HK tvår senare där karriären tog fart.

– När jag började i Ceres drömde jag nog inte om att spela en SM-final, allt var mest på lek och jag ville bara ha kul, säger Södrén.

– Men med tiden så har drömmen om en SM-final växt fram.

Och nu är hon där, vid det hon kallar ”karriärens viktigaste match”. Skuru ställs mot Sävehof i SM-finalen på lördag i Malmö Arena. Och svårare motstånd än så går inte att få inom svensk damhandboll.

Partillelaget har vunnit 70 (!) raka matcher och sedan 2006 tagit hem åtta av nio SM-guld.

– Sävehof har bra spelare rent individuellt på alla positioner. Det räcker inte att ta bort en eller två spelare. Sedan blir varje lag som gör misstag mot Sävehof straffade direkt, omställningsspelet är väldigt bra. Dessutom har Sävehof rutin från viktiga matcher, SM-finaler och spel i Champions League.

Skuru har förlorat stort i båda matcherna mot Sävehof den här säsongen. Först 22–31 på bortaplan och sedan 22–32 hemma i Nacka bollhall.

– Vi spelade två bra halvlekar totalt i de matcherna. Ska vi slå Sävehof i morgon måste vi spela bra i 60 minuter. Gör man misstag i tio minuter kan Sävehof dra i väg i ledning med 5-10 bollar. Då blir det svårt att ta i kapp.

– Känslan är att vi kanske blivit lite nöjda när vi hållit jämna steg med Sävehof.

I fjol såg knappt 9 000 personer damernas SM-final och en liknande siffra är att vänta i Malmö Arena på lördag.

– Det ska bli häftigt att spela inför en sådan stor publik. Det största jag spelat tidigare inför är drygt 3 000. Jag hoppas det kommer ned lite Skurusupportrar så det blir en ”grön” läktare.

Och Södréns föräldrar är självklart på plats.

– De brukar titta på varje hemmamatch och några borta. Mamma skulle nog vara på varje träning om hon fick (skratt). De har ställt upp jättemycket för mig genom åren, jag skulle inte vara där jag är i dag utan deras stöd.

Skuru kommer till finalen stärkt av vändningen i semifinalen mot Lugi, underläge 1–2 blev till 3–2 efter seger på bortaplan i den femte och avgörande semifinalen. Södréns form är på topp och inför finalen blir det samma rutiner som vanligt.

– Jag spelar i samma sporttopp och brukar fläta några av lagkamraternas hår.

– Vi kanske inte kan slå Sävehof i bäst av fem matcher. Men presterar vi vårt bästa under 60 minuter i morgon så kan vi besegra Sävehof.

Jenny Södrén

Född: 23 augusti 1994.

Uppväxt: Norrtälje.

Bor: Stockholm och Norrtälje.

Familj: Mamma, pappa, bror Tom som spelar handboll i Team Rimbo.

Moderklubb: HK Ceres.

Andra klubbar: Rimbo HK, Skuru (nuvarande klubb).

Studerar: Företagsekonomi på Stockholms universitet, jobbar också som mötesbokare.

Intressen: Umgås med vänner och familj. Baka: ”Jag gillar att baka allt som är gott, pajer och kakor till exempel.

Aktuell: Spelar SM-final i morgon lördag med sitt Skuru mot Sävehof. Matchstart 14.15.