Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderbykarlsförening mottager fana av landshövdingen

På nationaldagen den 6 juni mottog 100-årsjubilerande, Söderbykarls fornminnes och hembygdsförening en fana av landshövdingen Sven-Erik Österberg i Tessinska palatsets trädgård i Stockholm. Föreningen representerades av Lisa Hamnede, Marie-Louise Pettersson och Niklas Frid.

Varje år  delas tio fanor ut till föreningar  i  Stockholms län, två överlämnas av kungen på Skansen och åtta av landshövdingen.

– Det här är en stor ära för föreningen säger Marie-Louise Pettersson, vilken för dagen bar Söderbykarlsdräkten.

– Vi har aldrig tidigare varit inbjudna till landshövdingens residens men föreningen har vid två tillfällen haft landshövdingsbesök,  första gången redan 1937 när vårt museum invigdes och då var även radion på plats och rapporterade, säger hon.

Vi har nu  full fart inför jubilieet som kommer att firas hela sommaren. Flera av våra medlemmar har  projekt på gång , bland annat en tidslinje över föreningens 100 år och händelser i Söderbykarl. Vi sätter även ihop ett bildspel med bilder från Erikskulle och för några dagar sedan fick vi  in några bilder av en medlem  från 1973 när ABBA gästade Kullen.

Föreningens 100 års firande börjar 1 juli med en hemvändardag som alla i kommunen  är  hjärtligt välkommen till och  visst hoppas vi att många gamla och nya  söderbykarlsbor tar sig till Erikskulle, vi kommer att ha alla våra byggnader öppna och Lohäradsrallyt med sina veteranmopeder kommer att gästa oss. Detta år  samarbetar vi  med föreningar och kyrkan i Söderbykarl. Man kommer i Söderbykarls kyrka  hålla en gudstjänst som den var för 100 år sedan. LRF berättar om gamla tiders jordbruk och maskiner, Söderbykarls IF och Röda korset kommer också vara närvarande.

Vi kommer fira hela sommaren med olika aktiviteter på söndagar, från  den  1 juli t om 12 augusti och nytt för i år är bycafé på onsdagskvällar under juli. Lördagen  den 25 augusti kommer vi fira tillsammans med en annan  hundraåring,  nämligen  Roslagens hembygdsförening, det firandet börjar i Norrtälje och slutar med   föredrag och  folkparksliv med dans i Söderbykarl.