Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden behöver mer resurser till utsatta kvinnor

I spåren av coronahanteringen i Sverige har det på kommunal och nationell nivå höjts röster för våldsutsatta kvinnors situation. Det kan vara så att de i mindre utsträckning nu söker hjälp för sin utsatthet på grund av isolering tillsammans med sin partner och förövare, samtidigt som de riskerar mer våld generellt på grund av just isoleringen.

Många arbetar som bekant mer hemifrån i dessa dagar. Detta har uppmärksammats också i Norrtelje Tidning tidigare, till exempel i Reidar Carlssons ledare "Hemarbetet får inte leda till att männens våld mot kvinnor ökar". Även kvinnojouren Snäckan här i Norrtälje kommun har höjt ett varningens finger, bland annat i Norrtelje Tidning den 18 mars "Kvinnojouren Snäckan om krisläget för de våldsutsatta – ”Det här kan få fruktansvärda konsekvenser”" och detta är något som vi alla, inte minst politiker och tjänstemän måste ta på största allvar.

Något för socialförvaltningen att hålla noga uppsikt på är om det kommer in färre orosanmälningar gällande denna typ av ärenden. Det kan behövas beredskap när ”coronasituationen” stabiliseras då det kan komma att ske en ökning av anmälningar. Därmed krävs ett ökat behov av resurser som efter lov och semestrar (då anmälningarna normalt sett brukar öka).

Socialförvaltningen och Trygg i Norrtälje kommun (Tink) fyller fortsatt en viktig funktion i att identifiera samt nå fram till och stötta personer, barn som vuxna, som befinner sig i utsatta lägen.

Som politiker måste vår uppgift vara att säkra att det finns nog resurser för detta ändamål. Mer nu än någonsin. Kring detta är vi helt övertygande om att det råder total enighet bland kommunens samtliga politiker, oavsett partifärg.

Socialnämnden prognostiserar per februari 2020, det vill säga innan konsekvenserna av corona gett synliga effekter och konsekvenser, redan ett underskott för år 2020 och vi sverigedemokrater menar att det är läge att se över om det kan tillskjutas extra resurser till nämnden. I vårt budgetförslag syntes vår ambition i en kraftfull ekonomisk satsning på socialnämnden.

Varför inte använda delar av de ”välfärdsmiljoner” som är på väg i extra stöd åt kommunerna till socialnämnden? Dels för att nämnden ska ha möjlighet att uppnå en budget i balans, dels för att skänka arbetsro till alla medarbetare inom förvaltningen. Det allra viktigaste är givetvis att alla kommuninvånare som är i behov av hjälp skall få det.

Slutligen vill vi att alla i civilsamhället tar till sig av kvinnojouren Snäckans ordförande, Marita Stahl Hjalmarssons, viktiga ord: ”Kvinnor och barn som lever med våldsamma män drabbas hårt av coronakrisen. Jag önskar att alla nu håller ett extra öga på sin omgivning, och visar civilkurage om de misstänker att någon far illa”.

Andrea Kronvall (SD), gruppledare och ledamot socialnämnden

Lena Rehnberg (SD), ledamot socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel