Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokratin har urvattnats till populism

Allt nytt och fräscht blir förr eller senare ruttet och gammalt. Sitter man för länge vid makten sinar idéerna och kvar blir en konservativ betongkloss. Den en gång visionära framtidsinriktade socialdemokratin har i dag urvattnats till populism, fjäsk inför viktiga väljargrupper och reklamkampanjer baserade på strategiska målgruppsanalyser.

Annons
Den en gång visionära framtidsinriktade socialdemokratin har i dag urvattnats till populism, fjäsk inför viktiga väljargrupper och reklamkampanjer baserade på strategiska målgruppsanalyser, skriver Samuel Kazen Orrefur.Foto: Bertil Ericson, SCANPIX

Socialdemokraterna började backa när idéerna tog slut. Man satt sig i soffan och tyckte att Sverige var ett ganska färdigt land.

Men samhället förändras. Idéer och lösningar som var goda då blir stela och byråkratiska system i dag. Politiken måste löpande ersätta gårdagens lösningar på gamla problem, hitta nya lösningar på dagens problem samt arbeta på framtidens utmaningar.

Det finns två valvinnande politiska koncept: högerpolitik och vänsterpolitik. Vänstern är som starkast när den kommer med ett stort antal konkreta reformförslag för att förbättra vardagen för alla. Gamla dysfunktionella system förbättras och ersätts med nya moderna idéer, politiken satsar stort och visionärt, reparerar, snickrar och utvecklar samhällsbygget.

Högern är som starkast när människor tappar tron på politikens möjligheter. Högern klagar på mossiga system, avskaffar byråkratiska strukturer och avvecklar gemensamma projekt. Det gemensamma samhällsbygget rivs sakta men säkert och ersättas med privata småstugor. Det man äger själv sköts i alla fall bättre än ett fallfärdigt samhällsbygge ingen tar ansvar för.

Vill socialdemokratin tillbaks på banan måste man återigen bli en pådrivande kraft som aktivt utvecklar samhället styr marknaden i rätt riktning. Sigtuna kommun är ett lysande exempel på detta. Här har partiet satsat stort på utveckling i alla kommundelar. Man bygger mest nya lägenheter per invånare i hela Sverige, man har skapat mängder av arbetstillfällen genom att locka hit nya företag med mark och fördelaktig infrastruktur, man bygger nya skolor, satsar på sport, kultur och fritid, man har nyss dragit igång en egnahemsrörelse med billiga villor till vanligt folk.

Verksamheter som inte fungerar, köps upp och utvecklas, eller får sig en ordentlig spark i baken av aktiva politiker så näringslivet frivilligt går in med hundratals miljoner till allas fördel. Hela kommunen och alla samhällsklasser har fått se och kommer att fortsätta se avsevärda förbättringar i närmiljön och vardagen.

För att socialdemokratin ska kunna återta förtroendet inom svensk politik måste man återigen inta ställningen som ledande samhällsentreprenörer, handlingskraftiga visionärer och visa att det lönar sig många gånger om att fortsätta bygga vidare på folkhemmet tillsammans.

Samuel Kazen Orrefur, ordförande SSU-Sigtuna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons