Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraternas vändning välkommen

Isabella Carneström Edman skriver om friskvårdsbidraget.

Annons

Friskvårdsbidraget är ett skattefritt bidrag för motions- och friskvårdsaktiviteter som en arbetsgivare kan erbjuda sina anställda, upp till en viss gräns. Riktlinjerna för gränsbelopp och vad som ska ses som motion- och friskvård sätts av Skatteverket.

På listan över godkända aktiviteter finns till exempel frisbeegolf, homeopati, skrattgympa, örtbad och klättring på vägg inomhus. Undantaget är bland annat klättring utomhus, självförsvarskurser, friluftsaktiviteter och mest uppmärksammat: ridning.

Att ridsporten hamnat på agendan är mycket genom ett hästjobb av Svenska Ridsportförbundet som under våren bjudit ut politiker till ridklubbarna för att visa att ridsport är en riktig sport som ger svidande träningsvärk och är något för alla, inte längre bara för överklassen.

En liten fråga kan tyckas men friskvårdsbidraget är tillgängligt för alla som arbetar och ridsporten engagerar en halv miljon personer. Det är en av Sveriges största sporter, den sport som är näst störst bland ungdomar och aktiverar 4000 personer med funktionsnedsättning. För att inte tala om alla de unga tjejer som i stallet får lära sig att ta plats, ställa krav och bli ledare med skinn på näsan.

Arbetet har gett resultat- Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har meddelat att man vill se över reglerna gällande ridsporten just för att det stora antalet kvinnliga utövare gör att det blir en jämställdhetsfråga. I stark kontrast till ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson som för några månader sedan uttryckte att ridning var lika mycket motion som körsång. Tidigare har Centerpartiet menat att ridsport ska strykas från undantagen, dels av hälsofrämjande skäl men också för att stärka hästnäringen. Detsamma gäller övriga partier utom Vänsterpartiet, troligen med grund i det gamla överklass-resonemanget, och Moderaterna. De senare har inte ens velat ta ställning.

Att Socialdemokraterna valde att ändra sig gällande ridsporten på just Idrottens dag i Almedalen är trots en smula populistiskt glädjande för ridsporten.

Men det löser inte det faktum att friskvårdsbidraget är skevt. Skattesystemet borde i alla delar präglas av förutsägbarhet och enkelhet och ge lika utfall i möjligheter att utnyttja. De sporter där bidraget är skattebefriat är dock tämligen godtyckligt valda.

En önskvärd modell är att helt enkelt avskaffa uppdelningen i undantag och godkända aktiviteter och införa en beloppsgräns. På så vis skulle det godtyckliga i systemet försvinna och friskvårdsbidraget skulle bli mer lätthanterligt för såväl den som vill motionera, arbetsgivare och Skatteverket.

Det är faktiskt så att hälsa och friskvård är individuella frågor som avgörs bäst av den det rör- inte av en anonym utredare på Skatteverket. Det ska inte vara upp till statliga myndigheter att bestämma vad som är bra och dålig friskvård för just dig.