Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna spelar ett mycket högt spel

Allt pekar på att riksdagen i kväll kommer att riva upp det beslut om budgeten för nästa år, som riksdagen beslutade om häromdagen.

Annons

En majoritet i konstitutionsutskottet, bestående av Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, beslutade nämligen i går att riksdagens talman gjorde fel när han i torsdags vägrade att åter ta upp budgeten till behandling i riksdagen.

Det här innebär att de fyra oppositionspartierna i morgon kommer att besluta att stoppa den höjning av brytpunkten i skatteskalan som finns med i budgeten. Det innebär att regeringen lider sitt största nederlag hittills under denna mandatperiod.

Betydelsen av detta skall inte överdrivas. Den skattesänkning som brytpunktshöjningen innebär är ingen avgörande del i alliansregeringens ekonomiska politik.

På samma sätt kommer de som tjänar över 36 000 i månaden att klara sig utan den skattesänkning på ett par hundra kronor i månaden som de annars hade fått. Däremot blir konsekvenserna stora om de rödgröna partierna även i framtiden kommer att motsätta sig alla höjningar av brytpunkten. Då hamnar fler och fler över brytpunkten och får därigenom högre marginalskatt.

Det värsta med det beslut riksdagen med stor säkerhet fattar ikväll är istället att det innebär ett brott mot de budgetregler som lades fast under Sveriges ekonomiska kris i mitten av 1990-talet. Dessa budgetregler har varit avgörande för att Sverige de senaste 20 åren gått från usla till mycket goda statsfinanser. Nu ändras praxis, vilket gör att en minoritetsregering får mycket svårare att föra en konsekvent ekonomisk politik. Det gör att risken ökar för att de svenska finanserna återigen kommer att urholkas.

Sverige kommer med stor sannolikhet att ha en minoritetsregering även efter valet nästa år, oavsett vilka partier som ingår i denna. Det borde därför finnas all anledning för Socialdemokraterna att vara försiktiga med att bryta budgetreglerna. På så sätt binder de ju ris åt egen rygg och bäddar för att allianspartierna kan använda samma metod för att göra livet surt för en socialdemokratisk regering. Svinhugg brukar ju gå igen.

Detta verkar dock inte vara något som bekymrar Socialdemokraterna. Det är lite konstigt. Men troligen spelar de ett mycket högt spel. Socialdemokraterna räknar med att allianspartierna inte kommer att våga ha en syn på budgetreglerna när de sitter i regering, och en annan när de sitter i opposition.

Det är oansvarigt av Socialdemokraterna att på detta sätt sätta stabiliteten i den svenska ekonomin på spel, bara för att kunna knäppa alliansregeringen på näsan. Men för Sveriges ekonomis skull får man hoppas att allianspartierna inte gör på samma sätt om de hamnar i opposition efter nästa val, utan hittar ett annat och mindre farligt sätt att låta svinhugg gå igen.