Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna måste ta ansvar för sin politik

Norrtelje Tidning har i flera artiklar redogjort för stora underskott inom Tiohundra AB, som ansvarar för bland annat Norrtälje sjukhus. Ledande socialdemokrater lägger hela skulden på Region Stockholm och på de borgerliga partierna.

Det borde de inte göra. En stor anledning till det kärva ekonomiska läget i regionen är nämligen att den socialdemokratiska regeringen vill chockhöja regionens kostnader för skatteutjämningen.

I Socialdemokraternas förslag går Region Stockholm från att betala 1 miljard i kostnadsutjämning i år till att betala totalt 4,2 miljarder per år när systemet är fullt utbyggt år 2023. 4,2 miljarder motsvarar 6 000 sjuksköterskor, 1 400 nya bussar eller tre fjärdedelar av länets vårdcentraler. Förslaget till skatteutjämning som Socialdemokraterna lagt fram kommer därför att slå hårt mot tillväxten och välfärden i Region Stockholm och därmed även Norrtälje kommun.

För Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun innebär Socialdemokraternas förslag att kostnaderna för kostnadsutjämningen ökar med 34 miljoner kronor nästa år och sedan successivt ökar till 86 miljoner kronor år 2023. Det kommer att märkas och det borde Socialdemokraterna ta ansvar för istället för att skylla tuffa ekonomiska förutsättningar på de borgerliga partierna.

Liberalernas inställning är att glesbygdskommuner och regioner måste få ökade resurser, men att detta måste finansieras av staten, som har egna stora intäkter inte minst från Stockholmsregionens invånare. För det blir medborgarna i bland annat Norrtälje kommun som får kompensera när staten inte tar sitt nationella ansvar, trots att Norrtälje kommun har precis samma utmaningar som man har i all annan glesbygd.

Trots det tuffa utgångsläget har Liberalerna lyckats göra viktiga prioriteringar i regionens budget. Den viktiga omställningen av vården fortsätter, där mer vård utförs utanför de stora sjukhusen, närmare invånarna. Primärvården värnas och stärks. Ersättningen till husläkarverksamheten (vårdcentralerna) höjs med 1,5 procent och primärvårdsstrategin ska implementeras i hela länet. Målet är bland annat att alla ska kunna välja en egen fast husläkare. För tillgänglighet, kontinuitet och trygghet.

Ett annat exempel på liberala prioriteringar som får genomslag är trygghet i kollektivtrafiken. Fler kvinnor än män känner sig otrygga i kollektivtrafiken. Därför har Liberalerna i år drivit igenom att kvinnors trygghet ska prioriteras. Ett nytt försök med flexibla nattstopp ska genomföras.

Vi fortsätter också att utveckla digitala kontaktvägar, vårdmöten och behandlingsformer. Det ökar tillgängligheten och valfriheten för patienterna, men är också effektivt använda resurser för vården.

Utifrån de tuffa ekonomiska förutsättningar som Socialdemokraterna ger Region Stockholm och Kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun gör vi allt vi kan för att ge medborgarna i Norrtälje kommun en så god sjukvård och omsorg som det bara är möjligt att ge.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Anna Starbrink (L), regionråd

Hans Andersson (L), ledamot i Kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel