Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sociala företag blir fler i Norrtälje

Sociala företag startas och drivs för att skapa arbetstillfällen och ge dem som stått utanför arbetsmarknaden en chans att komma in. Snart öppnar det sjunde sociala företaget i kommunen.

I en industrilokal på Görla industriområde i Norrtälje är det just nu full fart. På måndag öppnar nämligen kooperativet Roslagskrafterna sina verksamheter här. Det kommer finnas kafé, loppis, kontors- och IT-tjänster samt en multiservice där företaget erbjuder bland annat städhjälp och trädgårdsarbete. Företaget drivs som en ekonomisk förening och består av ett tiotal medlemmar.

– Att driva företag var inget jag var intresserad av från början, men att göra det i den här formen tillsammans med andra är jättebra, säger Jan Hammarberg.

Han började tillsammans med 17 andra personer en 40 veckor lång utbildning hösten 2012. Det är den som nu mynnat ut i företaget Roslagskrafterna.

– Utbildningen har gett mig bättre självförtroende och det är kul att vara med och skapa något nytt, säger han.

Ett socialt företag ser mer till individens möjligheter och resurser än till maximal vinst.

– Men det här är ju företag som skall drivas som vilka affärsmässiga företag som helst och ha samma kvalité och prisbild som andra företag. Det råder ibland en missuppfattning att det här bara är någon pysselverksamhet. Det är ett affärsdrivande företag som tar socialt ansvar, säger Maria Boglinde som är huvudlärare för utbildningen arbetsintegrerande socialt företagande i Norrtälje.

Socialt företagande består i huvudsak av tre delar. Dels ska det erbjuda produkter eller tjänster till en marknad där behov finns, sedan ska det också tillgodose marknadens behov av arbetskraft samt se till individens behov av att förverkliga sig själv. Tanken är att var och en av de anställda gör vad de kan efter förmåga. Projektet Roslagskrafterna ingår i ett nätverk av andra sociala företag där man kan dela erfarenheter med varandra.

– Roslagskrafterna är ett pionjärprojekt med många verksamheter och kan bli en bra plats för arbetsträning eller praktik, säger Sara Thorsaeus på Coompanion som är en organisation som hjälper de sociala företagen.

Just nu håller Maria Boglinde den andra utbildningen i Norrtälje. Där finns 15 deltagare som vid utbildningen slut antingen ska starta och driva ett gemensamhetsföretag eller få sådan bra kompetens att man kan bli anställd.

– Min roll är i mångt och mycket att skapa framtidstro och hopp. Målet är att få deltagarna att gå från arbetssökande till arbetsskapande, säger hon.

Sociala företag

Med begreppet arbetsintegrerande sociala företag avses företag som driver näringsverksamhet med övergripande ändamål att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle.

Begreppet sociala företag började användas i Sverige först på 2000-talet och i dag finns mellan 350 och 400 sociala företag i Sverige.

Hos Roslagskrafterna arbetar Lotta Nilsson, Jennie Åkerblom, Lars-Erik Söderlund, Jan Hammarberg, Olga Rostkowska, Matts Schwieler, Thomas Edsvärd, Berit Kauppinen och Mia Hellsten.