Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Social teknik i fokus under anhörigvecka

På onsdag ställer Norrtälje kommun till med hjälpmedelsmässa. 

Omkring 1,3 miljoner människor i Sverige ger vård åt en närstående. Många skärs av från sitt sociala liv, att då lära sig kommunicera via dator kan vara ett sätt att bryta isoleringen. Norrtälje. Sedan 2005 uppmärksammar kommuner och föreningar landet över i oktober varje år alla de människor som på något sätt ger vård eller stöd åt en anhörig – en uppgift som ibland kan vara påfrestande.

– Ett funktionshinder går inte över, det är varaktigt över tid, säger Kerstin Söderquist, enhetschef för anhörigstöd vid Norrtälje kommun. Hon förklarar att anhörigvården för många innebär att leva två liv: sitt eget och den anhöriges.

– Människan behöver också sin egen tid under stundom, säger hon.

Många, i synnerhet äldre som ger vård åt sin partner, riskerar att skärmas av socialt. Därför går mycket av kommunens stöd till anhörigvårdare ut på att arrangera samtal och möten med andra i likande positioner.

– Mycket i det här handlar om att bryta den sociala isoleringen. Det har inte så stor betydelse vilken diagnos den man vårdar har, utan det handlar om att känna igen sig i varandras situation, säger Kerstin Söderquist.

Projektet ”Teknik för äldre” har nu pågått under två år. I studiecirkeln har personer över 65 fått lära sig använda surfplattor och annan teknik för att kommunicera och ta in omvärlden.

– För många är det helt nytt att använda sociala medier, säger Kerstin Stambert, samordnare vid Norrtälje kommun, som varit med och drivit projektet.

Hon berättar att många medverkande kunnat närma sig varandra socialt och att vänskap uppstått på teknikens grunder.

– Och det är fantastiskt, säger Kerstin Stambert.

På onsdag kommer människor som deltagit i projektet att demonstrera teknik och dela med sig av sina erfarenheter när kommunhuset öppnar upp för årets mässdag. Men förutom informationsteknik bjuder mässan också på demonstration av andra hjälpmedel, bland annat inom områdena trygghet, larm och hygien.

– Kan man förse vårdtagaren med ett hjälpmedel som till exempel hjälper denne att själv komma upp ur sängen så är det också ett avlastande anhörigstöd, säger Kerstin Söderquist.

Uppskattningsvis finns ungefär 2000 anhörigvårdare i Norrtälje. För den som nyligen börjat ge stöd åt en närstående kan frågorna vara många: vart ska jag vända mig för att själv få stöd? Vad händer om jag inte längre har tid att arbeta, måste jag då sluta på jobbet?

– När man är anhörigvårdare så måste man få information, och mässan är ett sätt. Man ska ta tillvara på möjligheterna den här dagen för det är svårt att få ihop utställare av den här digniteten, säger Kerstin Söderquist.

Teknik- och hjälpmedelsmässan

Mässan pågår 9 oktober, kl 10.00-16:00.

Gratis inträde för alla.

Plats: Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje.

Arrangörer: Sjukvårds- och omsorgskontoret, verksamheten Anhörigstöd och projektet Teknik för äldre.

Medverkar gör bland andra: Demensprojektet, Posifon, Trygghetsjouren, JoiceCare, Anhörigstödet, Rehab öppenvård, KognitiVita, Roslagsmodellen och Teknik för äldre.

Detta är tredje året som en mässdag arrangeras i Norrtälje i samband med nationella anhörigveckan.

.