Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Social samvaro i snickarboden

Varje tisdag träffas ett gäng från Hjärt- och lungsjukas förening i Röda Korsets slöjdlokal. Här får de utlopp för sin skaparglädje samtidigt och umgås med likasinnade.

Annons

Inne i ett hörn av lokalen sitter Arne Brinkhage och lägger sista handen på en fågelholk.

– Jag har gjort tusentals vid det här laget och försöker göra dem så naturtrogna som möjligt, säger Arne som annars är den i gänget som har bäst koll på maskinerna i lokalen.

Tisdagsträffarna på Röda Korsgården drivs i form av en studiecirkel i ABF:s regi och enda kravet för att få vara med är ett medlemskap i Hjärt- och lungföreningen.

– Det behövs inga som helst förkunskapskrav. Vi som är här kan lite olika saker och försöker hjälpa varandra, säger Leif Ehnström som leder studiecirkeln.

Leif skulle gärna se att fler, både män och kvinnor, hittade till studiecirkeln.

– Vi har en kvinna, Inger Hansson, som brukar vara med oss. Hon är helt fantastisk på att måla, säger han och visar på ett knippe tulpaner i trä som blivit något av gängets favoriter att tillverka.

Men det står deltagarna fritt att göra i princip vad man vill och på en stol sitter Björn Gunnarsson och putsar på en gitarr som var allt annat än fräsch innan den hamnade i hans händer.

– Jag hittade den uppe i Röda Korsets butik och köpte den för 50 kronor. Då var det flera lösa delar i den, men nu börjar den bli riktigt fin, säger han.

En favorit att tillverka är så kallade höstolar. Stolen är utrustad med en låda under sitsen där folk förr i tiden förvarade hö som senare användes som isolering i skor och stövlar. I dag används lådan främst som förvaringsplats av strumpor, mössor och handskar.

– Det är kul när man kan bevara äldre traditioner när man slöjdar, säger kursledaren Leif Ehnström som nyligen hjälpte en kvinna att laga ett gammalt bakbord.

Nu handlar tisdagsträffarna inte bara om att skapa. Minst lika viktigt är den sociala samvaron och deltagarna ser den obligatoriska fikarasten som träffens höjdpunkt.

– På så sätt kan man nog jämföra det här med en syjunta, säger Leif Ehnström.

En av dem som inte gärna missar en tisdagsträff är Peter Lannebrink.

– Det har blivit ett viktigt andningshål för mig och jag tror att det är fler som skulle må bra av att komma hit och slöjda.

Peter Lannebrink menar också att det är bra för självförtroendet när man lyckas genomföra en idé.

– Sedan är det så skönt att vi alltid har tid att hjälpa varandra här.

Det mesta av sakerna som tillverkas skänks till Hjärt- och Lungföreningen där de brukar utgöra priser i föreningens lotteri. En del av överskottet används också till inköp av virke.