Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snövit undersöker den svenska jämställdheten

En brant träramp och kvinnors egna berättelser och livsöden är de bärande fundamenten i Snövit Hedstiernas utställning på Norrtälje konsthall. I hennes konstprojekt, som har pågått i tre år, sätts den svenska jämställdheten under lupp.
– Det här är min största livsansträngning, jag är jätteglad att äntligen kunna visa det här verket, säger Snövit Hedstierna.

Kvinnorösterna höjs och sänks, genljuder i utställningsrummet där en rejäl ramp av trä byggts upp som en pyramidformad sluttning. Med stora kliv tar sig konstnären Snövit Hedstierna uppför rampen, forcerar den likt ett berg. Platåskornas vita sulor skymtar under de vida, silvriga byxorna.

– Meningen är att det ska vara en utmaning att ta sig uppför rampen. Men man kan lika gärna ligga ner och bara lyssna på rösterna, säger Snövit Hedstierna och lägger sig till rätta på rampen, drar upp knäna mot sig.

Sverige är fantastiskt?

Med det omfattande och forskningsbaserade konstnärsprojektet An issue of structure vill hon problematisera uppfattningen om jämställdheten i Sverige och övriga nordiska länder. Det var när hon studerade konst i Kanada som fröet till projektet såddes.

– Jag fick hela tiden höra att Sverige som är ett så jämställt land måste vara fantastiskt att leva i. Det fick mig att vilja undersöka om det verkligen förhöll sig så, säger Snövit Hedstierna.

Under årens lopp har hon hunnit samla in en stor mängd vittnesmål från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Konstprojektet består av 250 utvalda röstinspelningar från personer som identifierar sig som kvinnor, transpersoner och queerpersoner och som besvarar frågor om kön, politik, jämställdhet och könsstrukturer.

– Det finns ett behov av att ytterligare problematisera jämställdhetsbegreppet och därför har jag valt att fokusera på den underrepresenterade gruppen i all jämställdhetsstatistik. Men män finns också med i projektet genom att lyssna och vara deltagare. Det handlar om vad det vill säga att vara människa på denna jorden, säger Snövit Hedstierna.

Välkomnar stillhet och storm

Ofta används positiv statistik för att visa att Sverige är ett utmärkt land ur jämställdhetssynpunkt, inte minst i medierna, påpekar Snövit Hedstierna. Men vid sidan av denna statistik finns också andra undersökningar om de nordiska länderna som visar en betydligt dystrare bild men som inte lika ofta lyfts fram, anser Snövit Hedstierna, om hur kvinnor utsätts för sexuella trakasserier och på olika sätt begränsas i sin tillvaro. Något som kvinnorna själva många gånger låter bli att tala om.

Med sitt konstverk vill Snövit Hedstierna presentera ståndpunkter för en mer nyanserad debatt.

– Jag välkomnar både stillhet och storm. Jag vill att det ska uppstå samtal i hemmen, på sociala medier och jag vill få politikerna att ta sig tid att verkligen ifrågasätta sina invanda inställningar, säger Snövit Hedstierna.

Fakta – An issue of structure

Det övergripande konstprojektet An issue of structure visas samtidigt i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Nästa år visas det på andra håll runtom i världen.

I Norrtälje konsthall visas Episode 2 som är en del av ljudverket, 6/10-4/12-2016. Konsthallen visar en av flera "episoder" från verket, som är en arkitektonisk installation av ljud och form där deltagaren kan interagera genom att lyssa och röra sig genom verket. Ljudkonstverket förändras under utställningsperiodens gång och som deltagare finns det möjlighet att få sin egen röst och sin egen berättelse inspelad. Alla inspelningar sker anonymt och i grupper om 3-5 personer och görs på engelska.

Snövit Hedstierna är en bildkonstnär, performanceartist och filmregissör, verksam i Stockholm, Berlin och Montreal. Med sitt konstnärliga arbete vill hon kasta ljus över det dolda, gömda och outsagda.