Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöflingor ska synas i unikt labb

Snö är en hel vetenskap. Nu ligger forskare vid Luleå tekniska universitet i startgroparna för att i ett unikt snölaboratorium granska denna frysta form av nederbörd in i minsta lilla detalj.

Inte minst bil- och däcktillverkare, med omfattande testverksamhet i Norrland, behöver veta exakt vad som händer med ytan de utför sina tester på. Likadant är det för elitskidåkare.

De vill ha koll på vad de använder för snöflingor, kan man säga. De vill veta vilken kvalitet ytan har som testerna görs på och hur förutsättningarna ändras beroende på hur ytan ändras, säger Johan Casselgren, forskare i experimentell mekanik.

I det nya snölabbet testas olika optiska mättekniker. Målet är att kunna utveckla metoder som kan användas utomhus, på exempelvis testbanor.

Nu håller vi på att utveckla en ny metod som inte använts på snö förut. Vi lyser med laserljus så att vi kan skapa tredimensionella bilder av snön. Vi vill se vad som händer även inuti snön, och inte bara på ytan, säger Johan Casselgren.

Kunskapen kommer till nytta för bilindustrin, men även för alla som svarar för vinterväghållningen runt om i landet.

Förstår man hur snön packas vet man också om man ska skicka ut en plogbil eller en saltbil, säger Johan Casselgren.

Också skidanläggningar, som ju i många fall tillverkar snö, kan i förlängningen effektivisera sin verksamhet.

Det är det vi hoppas på. Snö är ett väldigt komplext och föränderligt material så det finns mycket kvar att göra.