Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart vabbar vi som mest

 – Vi räknar med att det ser likadant ut i år, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Annons

Statistiken för 2013 visade ett nytt vabrekord – antalet dagar per barn har ökat med en halv dag. Under hela året tog Försäkringskassan emot 400 000 fler vab-ärenden än de räknat med. Att vabdagarna ökat beror bland annat på att vabintyget tagits bort och att vabappen har gjort det enklare att ansöka om ersättning.

– Det är fler som orkar fullfölja ärendena än tidigare, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Att vabbandet toppar i februari har Försäkringskassan sett under flera års tid.

– Och vi räknar med att det kommer göra det i år igen. Däremot inte lika mycket som förra året, i och med att influensorna inte har kommit i gång än.

Solveig Hammarroth är barnläkare och enhetschef vid barnmottagningen på Norrtälje sjukhus. För exakt ett år sedan så märkte hon av en topp av RS-virus.

– Det har inte riktigt kommit i gång än. Det är ju en infektionssäsong på gång nu så det är möjligt att det börjar öka nu i februari, säger Solveig Hammarroth.

Vabruari-tips

Ladda ner vab-appen.

Vabba varannan dag. Och planera utifrån arbetsuppgifter och aktiviteter vem som ska vabba.

”Vobba”. Det går att arbeta och ta hand om ett sjukt barn, men du får inte ut ersättning för de timmar du jobbar och får lön.

Överlåt rätten till ersättning till någon annan. Be till exempel mor- eller farföräldrar att rycka in.

Källa: Försäkringskassan