Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart finns ingen levande skärgård

Det började med skolreformen, som skol- och kommunpolitikerna häromåret försökte smyga på skärgårdsborna under täckmanteln ”kvalitetshöjning i skolorna”. Det är det enda som hittills väckt en ordentlig folkopinion över omvälvningen som sker i vår kommun.

Annons

Föräldrar runtom i Norrtälje kommun gick för en gångs skull enade (men, nej inte ur huse, det tillhör inte vare sig svenskar eller rospiggars natur) i en samlad opinion ledd av ett antal välorganiserade skärgårdsbor som fick nog. Bygdeskolorna är nu räddade, om än temporärt, men problematiken runt en levande skärgård kvarstår. Även fast ingen säger något.

Överallt i kommunen byggs det med en sprudlande och stadsarkitektslös iver, på gränsen till storhetsvansinne. Det ena överdådiga projektet avlöser det andra, ofta utan förankrad efterfrågan hos köparna men med en förhoppning (eller finns det någon konkret plan?) att stora delar av Sveriges blivande pensionärer ska klappa i händerna och slå sig ner i just Norrtälje. Ingen säger något, men byggherrarna i Stockholm skrattar och småmyser över vår ”kommundirektör som satsar ohejdat på byggande”.

Handen på hjärtat, vill Norrtäljeborna följa öarnas exempel och bli en 60+fristad innan sjukhus och det oundvikliga livets slut tar vid? Redan i dag möter man sällan andra än gamla människor som trängs på gator och torg, eller i de rullatorvänliga shoppingcentrum som sticker upp likt svampar i en alltmer konform förortsstad. De gamle håller på att ta över och det är enkom för dem det byggs.

Har man ingen industri får man skapa en. Jobben behövs. Det är alla eniga om. Turism är en lämplig industri och inkomstkälla om man har förutsättningarna för den.

Det har Norrtälje. Men man saknar infrastruktur för det och det i flera bemärkelser, så istället satsar man på segregerad turism: väl bemedlade storstadsbor som tjänar än mer på rot-avdrag samt dito pensionärer som tröttnat på just storstadsboendet.

Båda målgrupperna kräver underhåll och flinka hantverkare som kan bygga och renovera fritidshus under de korta ljusa årstiderna. Under den långa hösten och vintern är det nämligen inte många som vill eller ens kan ge sig ut till öarna i havsbandet. Det sätter infrastrukturen och motivationen stopp för.

De praktiskt lagda familjer som försökt att slå sig ner på skärgårdsöarna stöter på alltmer motstånd. En äldre generation, som gått i full, betald pension men som likväl vill fortsätta arbeta på ålderns höst, har börjat muta in arbeten som borde gått vidare till de unga. För vad händer när dessa gamla drabbas av ålderskrämpor? Vem tar då över deras sysslor?

En annan reform ingen nämner är avloppslösningarna och den negligerade miljön. Med ett sting av dåligt samvete svänger kommunens tjänstemän fram och tillbaka i sin styrning och sina rekommendationer. Man byter lagar och förhållningsorder lika ofta som man byter leverantörer och taxor för exempelvis renhållningen. Den sistnämnda är godtycklig och generaliserad vad gäller öarna där man kallt räknar med välbeställda stadsbor som betalar vilka summor som helst utan ifrågasättande.

Att tömma sin avloppsanläggning på så kallat slam kostar på en ö utan broförbindelser fyra gånger så mycket som på fastlandet! Det förklarar man på kommunen med att man ”har dyra upphandlingar”. Läs brist på konkurrens och politisk påtryckning.

Det är ej att förvånas över att vanliga, medelålders barnfamiljer ej har råd att bo ute i skärgården. Något måste göras om vi inte vill ha en skärgård som ser ut som ett trött Skansen, befolkad året runt av en majoritet av äldre. Där barnfamiljernas hus bommas igen vid skolstarten och dess händiga, kreativa invånare tvingas pendla in till Stockholm för att försörja sig vintertid och där den unga generationens förebilder består av pensionärer och dess servicestab.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel