Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba puckar inom vården på sjukhuset

En idé från krogbranschen kortar väntetiderna på Norrtälje sjukhus

Annons

På restauranger får gästerna med sig puckar som piper och blinkar när maten är klar. På en planeringsdag kläckte personalen på vårdavdelning 3 på Norrtälje sjukhus idén att systemet kunde införas i vården. Kontakt togs med en tillverkare i Danmark och nu är Norrtälje första sjukhuset i landet som använder dosan. Vinsterna är stora, enligt Clarita Schedin, chef för vårdavdelning 3.

– Vi sparar tio minuters väntetid för varje patient och stressen för personalen har minskat, säger hon.

När en patient överlämnas till röntgen får personalen där en numrerad puck. När undersökningen är klar signalerar dosan att patienten är klar att hämtas. Tidigare sköttes alla kontakter via telefon. Ofta var det undersköterskan i köket som svarade, hon skulle sedan ta reda på var patienten var inlagd och leta rätt på ansvarig personal.

– Nu går informationen till rätt person direkt, säger Clarita Schedin.

Efter en kort testperiod har sändare och puckar placerats ut på flera avdelningar, bland annat operation. På sikt är målet att införa systemet på hela sjukhuset. Patienter på akuten kan röra sig friare med hjälp av en puck som talar om när det är deras tur. Dosan kan även vara bra för anhöriga som snabbt behöver kontaktas, enligt Schedin.