Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sms bakom ratten kan ge böter

Från och med söndag skärps reglerna för mobilanvändandet i bilen. Trafikpolis i Norrtälje kommenterar förändringen.

Annons

Regeringen har beslutat att ändra i trafikförordningen när det gäller kraven om allmän omsorg och varsamhet. Enligt de nya reglerna får föraren ”Vid färd på väg med motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.”

Det betyder att om föraren orsakar trafikfara genom att skriva sms, surfa eller knappa på gps:en bakom ratten, kan det bli böter.

– Man tillåter användandet i sig, men det är förbjudet att sms:a och surfa om det påverkar körningen menligt, säger Claes Lundström, inspektör vid trafikpolisen i Roslagen.

– Jag tycker att lagen i sig är bra, men jag ser svårigheter i själva övervakandet. Att rent juridiskt kunna styrka att en olycka har berott på mobilanvändandet kan bli svårt, säger han.

Claes Lundström har ändå förhoppning om att den nya formuleringen av lagen kan öka tryggheten i trafiken.

– De som struntar i de mesta i trafiken kommer att strunta i det här också. Men jag hoppas att den vanlige biltrafikanten kommer att ta åt sig och struntar i att sms:a när man kör bil, säger han.

Nya trafikförordningen

Från och med den 1 december är trafikfarlig mobilanvändning i bilen förbjudet.

Detta bör du, enligt Transportstyrelsen, inte göra medan du kör bil:

Skicka sms.

Surfa på telefonen.

Knappa på GPS-navigtor.

Använda social medier som Facebook och Twitter.

Söka låtar på Spotify.

Spela spel och se på film.

Böja sig ner för att ta upp till exempel en tappad mobiltelefon.

Källa: Transportstyrelsen