Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI varnar för nederbörd och stormbyar

"Oklart när regn övergår i snöfall". SMHI varnar för att det kan komma 15-30 centimeter snö och blåsa hård nordlig vind fredag-lördag.

Annons

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Roslagskusten för fredagsdygnet.

Varningen är den näst högsta på en tregradig skala, samma som utfärdades inför det katastrofala snökaoset för nästan exakt ett år sedan.

Först skrev SMHI i varningen att snöovädret skulle slå till under natten till fredag. På torsdagseftermiddagen ändrades formuleringen till "från fredag middag snöfall som fram till lördag morgon kan ge 15-30 centimeter snö med frisk till hård nordlig vind och därmed risk för drivbildning".

– Prognosen i sig har inte ändrats, men det finns en osäkerhet i när regn kommer att övergå till snöfall, säger Sandra Andersson, metereolog på SMHI.

Längs Roslagskusten riskerar vindbyarna att komma upp i stormstyrka.

– Under fredag eftermiddagen kommer vinden att öka succesivt i styrka. Kombinationen snöfall och vind kan bli riktigt besvärlig. Vinden gör även att temperaturen kommer att kännas kallare än vad den är, säger Sofia Söderberg, metereolog på SMHI.

Snöstormen väntas påverka trafiken och eventuellt el- och teleförsörjningen.

– Vi rekommenderar att man inte ger sig ut på vägarna under fredagen, stanna hellre hemma från jobbet. Om man ändå måste ut i trafiken så bör man ta det väldigt försiktigt, säger Sofia Söderberg.

Snöfallet kommer enligt prognosen att börja avta under lördagen. Sedan väntas det klarna upp. 

 – Man ska vara beredd på att det kan bli stora förseningar i trafiken. Det kommer att kännas kallt så det är bra att ta på sig ordentligt om man ska ut.

För den som längtat efter snö får ett positivt besked:

– Snön kommer att ligga kvar under hela helgen. Det blir ett snötäcke lagom till andra advent. 

SL varnar på sin hemsida för trafikstörningar:

"Vi uppmanar våra resenärer att följa väderutvecklingen och, vid svåra förhållanden, vara beredda på störningar. På sl.se finns uppdaterad information om vädret och dess påverkan på trafiken."

Fotnot: Klass 2-varning betyder en väntad väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 

Håll koll på väderprognosen på SMHI:s hemsida.

Om du fångar ovädret på bild, mejla oss på [email protected]