Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smedja blev till jättevilla

Gammal smedja revs och ersattes med en jättevilla. Det har väckt reaktioner på Blidö.

Annons

– Går det att riva en gammal smedja på 47 kvadrat, spränga bort berg, göra en ny sandstrand och bygga en jättevilla precis vid vattnet om det finns en liten byggnad från 1800-talet? Det frågan har ställts av boende på Blidö.

Det är ungefär vad som skett vid en strandfastighet på Blidö. Fastigheten såldes för 12 miljoner av Stockholms stad 2012.

Byggaren i det aktuella fallet har fått dispens från såväl gällande strandskydd som nybyggnadsförbud.

– Det är det nog många som undrar, både de som själva velat bygga och fått nej, och de som värnar om vår natur, säger den en undrande Blidöbo som NT talat med.

Han berättar att han brukat lägga till med kanot vid den gamla smedjan.

– Det här var en orörd natur som gick utmärkt att lägga an vid för kanotister. Det var en obruten strandlinje som gick att gå utmed ända ut till naturskyddsområdet Linken, säger han.

Svaret är JA på de första frågorna. Åtminstone i det här fallet.

– Allting är okej i det här fallet, säger kommunens bygglovschef Tore Strömberg.

Däremot finns det, enligt honom, inga generella svar eller råd på hur man ska gå tillväga för att få igenom en strandskyddsdispens.

– Alla ärenden är unika. Det går inte att generalisera, säger han.

Anledningen till att just det här ärendet snabbt fått grönt ljus genom alla instanser är, enligt honom, att det redan fanns en byggnad.

– Och det fanns en tomt.

Tomten är på närmare 3 000 kvadrat varav hälften är vatten. Tomten hade tidigare styckats av från huvudfastigheten.

Alla avstyckningarna omkring de befintliga byggnaderna på området har, enligt Strömberg, skett i nära samråd med länsstyrelsen.

Därmed var det i princip fritt fram.

Tore Strömberg förklarar:

– När det finns en avstyckad tomt är den också avsedd att bebos.

När sedan om- och tillbyggnadsansökan kom in till oss betraktade vi den så omfattande att vi hanterade ansökan som en nybyggnad direkt.

Därför har också frågan om särskild dispens från strandskyddet utretts av kommunen i ett tidigt skede – och fått godkänt av länsstyrelsen.

Eftersom länsstyrelsen inte begärt överprövning av beslutet har det också vunnit laga kraft. Tore Strömberg påpekar avslutningsvis att han förstår att det finns de som tycker att huset ser stort ut i förhållande till storleken på tomten.

–Det är ju en liten tomt, säger han.