Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småskadade kan få söka vård utanför Norrtälje

En metkrok i örat, skrubbsår eller andra mindre allvarliga åkommor? Nu går Tiohundra AB ut med att vårdsökande kan få vända sig utanför kommunen för att få vård i sommar.

Annons

Semestertiden har börjat och kommunens invånarantal börjar närma sig det tredubbla. Samtidigt som lekande barn och hemmabyggare råkar ut för diverse olycksfall går även vårdpersonalen på välförtjänt semester. Konsekvensen blir att vårdsökande kan få åka utanför kommunen för att få hjälp med lindrigare blessyrer och sommarbaciller.

Om det rör sig om mindre allvarliga tillstånd bör sommargäster i första hand vända sig till den vårdcentral där de är listade på hemmaplan, i andra hand till vårdcentraler här.

– Vi gör allt vi kan för att få så bra backup som möjligt, säger Lena Levin, kommunikationsansvarig på Tiohundra AB.

En möjlighet för både sommargäster och fastboende är annars att kontakta närakuten i Täby centrum som har öppet till klockan 22 alla dagar. Man kan även ringa 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. Den sjukvårdsutbildade personalen kan skicka en jourläkarbil om de bedömer åkomman allvarlig nog.

– Alla är förstås välkomna att ringa vår husläkarjour, men vi har bara ett begränsat antal tider och i Täby har de längre öppettider, säger Lena Levin.

Genom att hänvisa till andra vårdgivare vill Tiohundra undvika att personer sätter sig på akuten med åkommor som inte kräver akut vård.

– Det är viktigt att man söker vård på rätt nivå, säger Efva Lagerstedt, verksamhetschef för akut- och diagnostikenheter på Norrtälje sjukhus.

Tiohundra AB prioriterar akutmottagningen under sommaren. Akuten på Norrtälje sjukhus har högre bemanning under sommaren än resten av året på grund av att besöken ökar med omkring 20 procent när sommargästerna kommer. Samtidigt stänger sjukhuset 24 vårdplatser på vårdavdelningarna mellan vecka 26 och 35. Under tiden utförs färre planerade operationer där patienten behöver ligga kvar på sjukhuset.

Sjuksköterskor med akutkompetens flyttas från andra verksamheter på sjukhuset för att i stället tjänstgöra på akuten och fler undersköterskor tas in på vårdavdelningarna. Anledningen är att det råder stor brist på sjuksköterskor i hela landet.

Även hyrsjuksköterskor har varit svårare att få tag på i år än tidigare, enligt Efva Lagerstedt. Trots att Tiohundra vänder sig till NT för att uppmana patienter att söka vård utanför kommunen vill man inte tala om att det skulle finnas problem.

– Vi har läget under kontroll, säger Lena Levin.

Närakuten i Täby

08-792 15 10

Vardagar 17-22, helger 08-22

1177 Vårdguiden

Telefonnummer 1177

Sjukvårdsrådgivning och jourläkarbil.

Tiohundras husläkarjour

0176-32 69 00

Vardagar 16.30–20, helger 08-18

Vid akut sjukdom/skada: ring 112 eller åk till akuten.

För ytterligare information, se www.tiohundra.se eller ring 0176-10 100