Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smartphones stressar

UNG:s reporter Ellen Paulsson har tagit reda på hur bra samt dåligt det egentligen är att ha en så kallad smartphone.

Annons

I dag äger nästan alla ungdomar i Sverige en smartphone. I en smartphone finns i princip allt. Du har tillgång till internet, din e-post, jobb och musik. Men är det egentligen sunt att vi har tillgång till allt i vår mobiltelefon?

Alltid uppkopplade– Med smartphones är vi alltid uppkopplade. Själva tanken på att man är tillgänglig leder till ökad stress, säger professor Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Självklart skapar smartphones bra möjligheter för oss. Du kan ha med dig jobbet vart du än går. Du kan alltid se vad som händer. Men hur blir resultatet av detta i längden?

I en amerikansk universitetsstudie visade det sig att personer som ständigt är uppkopplade till nätet via smartphones är mindre villiga att engagera sig i samhällsnyttigt arbete.

Bildar stressSmartphones har inte bara revolutionerat mobiltelefonmarknaden, utan även sättet vi kommunicerar på. Vi har ständigt koll på vad som händer på sociala medier, full koll på våra e-postkonton samt andra kommunikationsvägar.

I dag träffas vi inte ansikte mot ansikte som förr i tiden. Utan det är via sms, mms, samtal eller via chatt som kommunikationen oftast sker på. Den ökade kommunikationen innebär inte alltid fördelar. Det medför en viss mån av stress.

En studie genomförd av University of Worcester visar på att smartphone-användare dubbelkollar och till och med trippelkollar sina telefoner för nya meddelanden. Användare upplever även fantomvibreringar när telefonen inte används.

Enligt studien är majoriteten att man började använda smartphones för att bli mer tillgängliga i arbetet. Därefter har det övergått till ett behov av att kolla internet, e-post och liknande.

Koppla av Behovet av att vi alltid måste ha samt kolla till våra smartphones, visas av flera studier, att det leder till ökad stress.

Så varför inte koppla av en stund och lägg ifrån dig din smartphone ett tag? Stäng av ljudet och vibratorn. Koppla bort internet. Och njut av en tyst och lugn stund, utan stress.