Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smak på Köpenhamn

Köpenhamn har blivit ett av världens hetaste resmål för matintresserade. Men vid sidan av Noma, världens bästa restaurang, finns mer budgetvänliga krogar - och flera nyöppnade restauranger som har moderniserat de danska smörrebröden.

Nyligen utsågs Noma i Köpenhamn åter till världens bästa restaurang. 2010 toppade restaurangen för första gången Restaurant Magazines prestigefyllda lista "World's Best Restaurants" och sedan dess har Köpenhamn seglat upp som ett av världens hetaste resmål bland matintresserade. Staden har lockat besökare från hela världen med hjälp av "the new nordic cooking".

Men de senaste åren har stadens restaurangscen präglats av en ny - och ännu intressantare - trend. Det handlar om budgetvänliga gourmetrestauranger, enklare etablissemang som lockar med vällagade rätter till överkomliga priser. Och precis som på Noma är det främst skandinaviska, ekologiska och säsongsbaserade råvaror som serveras.

Smörrebrödet trendigt

En annan trend är att smörrebrödet, Danmarks mest klassiska rätt, har fått ett nytt uppsving. Numera finns en rad moderna krogar som lockar med uppdaterade varianter av den populära lunchmackan - för även om det finns ställen som serverar dem hela dagen är smörrebröd först och främst en lunchrätt, eller frokost som danskarna säger.

Vid sidan av de pålitliga klassikerna - exempelvis turistfavoriten Ida Davidsen - finns numera en rad moderna smörrebrödshak. Som Botaniq, en vegansk restaurang som lockar med färgstarka och hälsosamma konstverk till smörgåsar. Eller Klint, ett designkafé med uppdaterade versioner av klassikerna, bland annat rågbröd med "Nordsjölax, hjärtsallad, äpple, fänkål och syltad lök".

Mer pålägg

En av de senaste årens mest hyllade smörrebrödskockar är Adam Aamann, som var en av pionjärerna när han öppnade sin moderna smörrebrödsdeli 2006. Här skapar han kreativa och innovativa lunchsmörgåsar med pålägg som "räkor, spetskål, gröna tomater och kärnmjölk".

Men oavsett hur innovativa smörrebröden har blivit tycks den klassiska smörrebrödsregeln fortfarande gälla: det ska alltid vara mer pålägg än bröd.

Här är några nya och gamla smörrebrödsfavoriter:

Botaniq

Vegansk och ekologisk restaurang nära Torvehallerne, Köpenhamns nya saluhall. Här finns både frukost, lunch och middag, samt gröna smoothies och cocktails.

Lunchtid serveras tre kreativa smörrebröd för cirka 190 kronor.

Adress: Frederiksborggade 26

www.botaniq.com

Klint

Nyöppnat så kallat gastrokafé inrymt i Designmuseum. Menyn är inspirerad av det nynordiska köket och består av nutida smörrebröd och prisvärda smårätter, exempelvis "kryddsill, creme fraiche, kapris och bacon" eller "rödbetor, rökt färskost, äpple och valnötter".

Kaféet är döpt efter den danske möbelarkitekten Kaare Klint och i taket hänger hans berömda lampor från 1944.

Ingen museientré krävs för att besöka kaféet.

Adress: Bredgade 68

www.designmuseum.dk

Kähler

På designföretaget Kählers nyöppnade konceptrestaurang i Tivoli förenas dansk mat och design på bästa sätt. Här väntar designklassiker från Finn Juhl, Poul Henningsen, Hans Wegner och Arne Jacobsen, samt säsongsanpassade smörrebröd. Det kan till exempel vara torsk med potatis och rapsolja från Bornholm, lufttorkad skinka från Fanø och Høost eller ålpuré med morot. Här finns även Kählers keramik till försäljning - och en solig terrass.

Adress: Vesterbrogade 3

www.kahler-i-tivoli.com

Kanal Cafeen af 1852

Klassiskt danskt "hygge" från 1852 med maritim inredning. Här blandas lukten av fisk och öl med ett snapsstimmigt sorl. Genuint, populärt och prisvärt. På menyn finns ett trettiotal olika smörrebröd.

Adress: Frederiksholms Kanal 18

www.kanalcafeen.dk

Aamanns

Modern deli med smörrebröd värda en omväg. Aamanns ekologiska rågbröd toppas med exempelvis fläderblomsgravad hälleflundra, spetskål, hasselnötter och syrad grädde. Vägg i vägg ligger den finare systerrestaurangen Aamanns Etablissement.

Adress: Øster Farimagsgade 10

www.aamanns.dk

Ida Davidsen

1888 startade Oscar Davidsen en "smørrebrødsforretning" på Nørrebro med hela 177 olika smörrebröd att välja mellan. I dag drivs restaurangen vidare av femte generationen Davidsen. Endast öppet på vardagar, fram till klockan 17.30.

Store Kongens gade 70

www.idadavidsen.dk

Hallernes Smørrebrød

Populärt snabbmatshak i Torvehallerne, Köpenhamns nyöppnade matmarknad. Enligt danska Politiken är det här man hittar stadens bästa smörrebröd.

Passa på att köp med dig ät- och drickbara souvenirer när du är i hallarna. Här finns exempelvis bornholmsk rapsolja, ekologisk honung i fina burkar, danskt vin och andra godsaker.

Adress: Frederiksborggade 21

www.hallernes.dk

Fakta/Köpenhamn

Allmänt

Köpenhamn är huvudstad i Danmark och har cirka 559 440 invånare (2013).

Källa: Nationalencyklopedin.

Resa hit

SJ har flera tåg till Köpenhamn varje dag. Pris från 195 kronor vid tidig bokning. Norwegian och SAS flyger till Köpenhamn från Stockholm.

Resa runt

Köpenhamn är en av världens cykelvänligaste städer. Det är gratis att hyra en "bycykel", men du behöver ett mynt att låsa upp den med.

Ett annat miljövänligt transportmedel är de gula, eldrivna Citycirkelbussarna som kör i en ring runt Köpenhamns centrum.

www.bycyklen.dk,www.rejseplanen.dk