Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-guld till Norrtäljetjejer

Suget efter simningen blev för stort för Johanna Johansson och Kia Kilpinen.
Nyligen ledde det till SM-guld.

Annons

De var båda två aktiva simmare under ungdomsåren, men av olika anledningar slutade Johanna Johansson och Kia Kilpinen med tävlingssimmandet.

– Jag slutade på gymnasiet, berättar Johanna.

– Jag åkte till USA och pluggade i tre år efter gymnasiet och där simmade jag, men sedan slutade jag när jag kom hem, berättar Kia.

Men efter ett uppehåll på flera år satte hon igång med träningen igen för ett år sedan.

– Suget blev för stort helt enkelt.

Johanna säger samma sak:

– Jag började för fem–sex år sedan och hade ett träningsuppehåll när jag var gravid och sedan drog jag igång ordentligt med träningen igen för ett år sedan. Och efter ett tags träning kommer tävlingssuget igen.

– Man vill ha en utmaning, inflikar Kia.

Nyligen utmanades de båda ordentligt när Masters-SM avgjordes i Södertälje.

– Det vi tävlar i kallas för Masters och är för de över 25 år. Varje klass är indelad i åldersklasser på fem år, så vi båda tävlar i 30–34-årsklassen, berättar Kia.

Hon lyckades ta fyra guld, Johanna tog tre.

– Vi tävlar ju i helt olika distanser, men man har ändå nytta av varandra på träningarna med någon som sporrar, säger Johanna som tävlar för Täby Sim men tränar med Norrtälje simklubb.

– Vi är 15 personer som tränar tillsammans, sedan är det kanske fem–sex personer som är aktiva och tävlar. Jag är yngst med mina 30 år, den äldsta är drygt 50, säger Kia.

Och simkunskaperna är också olika. De allra flesta är som Johanna och Kia, gamla simmare som hittat tillbaka till sporten, andra är nybörjare.

– Masters är för alla. Vi lägger upp träningen själva och turas om att göra träningspassen.

Läs mer i fredagens NT.

Annons