Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-guld till Borg efter skrällseger

Gevärsskytten Sara Borg, Ununge Skytteförening, skrev ett stycke skyttehistorik vid lördagens SM i nationellt gevärsskytte.19-åringen vann stensäkert SM-guld i den öppna klassens liggande skytte efter att ha ha pallat för trycket i finalen.

- Dubbel glädje, då pappa fyllde 50 år i dag, så den här dagen kommer ingen av oss någonsin att glömma säger den rekordunga SM-vinnaren efter fullträffen på Ekebybodas skyttecentrum utanför Uppsala under lördagen.

Borg vann den öppna klassen på distansen 300 meter där tians ring är futtiga tio centimeter,

Gräddan av den svenska eliten på plats häpnade och jublade över den unga Edsbrotjejens iskalla insats.

– En skräll även för mig, pustade Sara med glädjetårarna strilande nerför kinderna bara minuterna efter det att segern var klar.

Efter de första 25 skotten hade hon summerat ihop granna 247 poäng av 250 möjliga. Samma som Bengt Jansson, Söderala. Bäddat för ett finaldrama trodde de flesta. Men i den tio skott långa finalen var Borg bergsäker, samtidigt som Jansson sviktade.

Borgs samtliga nio första skott satt säkert inför tians ring.

– Inför det sista skottet hörde jag att jag ledde med tre poäng, jag satte en ”vinglig” nia och knep guldet. Men oj vad skoj det är. Hade absolut inga tankar på medalj i dag. Tycker jag skjutit ” risigt” hela säsongen och sedan detta. Otroligt.

– Men på något vis satt ju segern bra eftersom jag är NM-klar. Och det är ju inget fel att ha ett purfärskt SM-tecken i bagaget då man far på NM.

Kände du av några nerver?

– Klart jag gjorde, men det var bara att ta ett skott i taget och försöka ha så kul jag bara kunde. Hur ofta är det man leder en SM-final ...

Borgs segerpoäng var 346. Tvåan Linda Strand, Karlstad Ulvsby, hade 344, liksom trean Anders Brolund, Arvika.

Borg var inte enda Unungetjej att leverera. Ett utropstecken var Angelica Björk som inledde storartat med 245 poäng och hamnade efter final till slut på en 14:e plats tre poäng från en pallplats.

Linda Bergman hamnade på 24:e plats och en av förhandsfavoriterna Stefan Lundqvist, även han Ununge, skötte sig bra med en 21:a plats i bagaget. I veteranfinalen grejade Lars Göran Lundqvist efter en tung inledning en tiondeplats. I klubblagtävlingen hamnade Ununges andralag bestående av Angelica Björk och Therese Danielsson på en sjätteplats.

Och i distriktslagtävlingen kom laget med fem Unungeskyttar av sex möjliga på en femteplats. Men i veterantävlingen blev det ett lagbrons.

I söndagens ställningsskytte blev det lagbrons till Unungeduon Therese Danielsson och Lars-Göran Lundqvist. Bäst individuellt av Unungeskyttarna var Therese Danielsson med en femteplats i den öppna klassen med 325 poäng, två från särskytte om guldet. Tolva kom Linda Bergman och på plats 20 Stefan Lundqvist. I veteranfinalen hamnade Ununges Lars-Göran Lundqvist på en sjätteplats.

Nästa uppgift för Ununge blir kommande helgs Brommastafett. Att plocka ut det femmannalaget blir inte den lättaste uppgiften ...