Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta tjata om Stockholm

Det ska vara en fördel för Stockholm att ligga så nära attraktiva Norrtälje. Så sluta tjata om närheten till Stockholm. Se till att få ordning på skolan istället. Det är så fundamentalt mycket viktigare än moderata visioner om skattesänkningar och stora köpcentrum.

Annons

I en ny undersökning från Lärarförbundet om Sveriges bästa skolkommuner hamnade Norrtälje på plats 277 av 290 kommuner. Det är en försämring sedan förra årets plats 243. Även om man kan diskutera mätningens upplägg så påminner den om det katastrofalt dåliga läget för Norrtälje som skolkommun.

Nationellt genomgår skolan just nu en historisk förändring med fokus på kunskap. Sedan Socialdemokraterna i riksdagen skrivit under mycket av Folkpartiets skolpolitik finns numera en bred uppslutning bakom den nya skollagen. I Norrtälje har skolan stått i centrum för konfliktfyllda budgetförhandlingar.

Det är bra att väljarna får se skillnaderna mellan partierna. Men skolans framtid avgörs inte bara av den nationella skolpolitiken och kommunala resurser. Den avgörs i hög grad av det politiska ledarskapet, om värden och visioner.

Så länge jag kan minnas har det pågått en diskussion om de små skolornas existensberättigande. Det har tagit kraft från den viktigaste frågan av alla: hur får vi en bättre skola, som ger både flickor och pojkar inte bara tillräckliga, utan riktigt bra skolresultat?

Det är dags att tala klarspråk. Nedläggningshoten av både små och större skolor har skapat uppgivenhet och lett till att föräldrar inte ställt krav. För vem törs gnälla på skolan, man får ju vara tacksam så länge den finns kvar. ”Det duger här på landet” har en outtalad känsla spridit sig. Men man väljer skolan av lojalitet mot bygden och för att enskilda lärare gör utmärkta insatser.

Men bistra rapporter från Skolinspektionen har ändå fått föräldrar att välja bort kommunens skolor. För familjer som funderar på att flytta till kommunen hamnar skolan knappast på pluskontot, vilket är djupt allvarligt. Jag vet att det under senare år gjorts en hel del för att ta sig an utmaningarna i skolan. Fantastisk personal gör ofta ett utmärkt arbete. Men det räcker inte!

Diskussionen om skolan handlar egentligen inte bara om skolan. Den handlar om hur vi ser på oss själva. Närheten till Stockholm har blivit ett mantra och ett svar på de flesta frågor om kommunens utveckling. Men närheten till Stockholm har också blivit en form av förbannelse om vi tror att det räcker som drivkraft för en långsiktigt hållbar utveckling av hela kommunen.

Jag vill vända på steken. Det ska vara en fördel för Stockholm att ligga så nära attraktiva Norrtälje. Så sluta tjata om närheten till Stockholm. Se till att få ordning på skolan istället. Det är så fundamentalt mycket viktigare än moderata visioner om skattesänkningar och stora köpcentrum. Utveckla det enorma värde som finns i landsbygd och skärgård och satsa på en skola av toppkvalitet, utifrån våra rika resurser vi har omkring oss.

Få saker skulle vara så attraktiva för unga föräldrar och potentiella kommuninnevånare som riktigt bra skolor i en god miljö, med närhet till Stockholm och Uppsala på köpet. Satsa på samverkan mellan föreningsliv, bibliotek och museer. Samarbeta med SL och tänk nytt när det gäller tidtabeller för bättre möjligheter till samarbete mellan skolor. Samarbeta med Stockholms och Uppsala universitet för att väcka intresse för forskning och högre studier.

Lägg en strategi för Sveriges bästa skolmat. Ekologiska grönsaker och kött som motsvarar de krav som svensk lagstiftning ställer på livsmedelsproduktion, borde vara en självklarhet (Hur kunde detta schabblas bort i upphandlingen?). Se till att skolor och skolgårdar vårdas och utvecklas. Det är lärare och rektorer som har kompetens att undervisa, men politiken kan både främja och stödja en utveckling till att nå målen om Sveriges bästa byskolor, eller bygdeskolor om man vill kalla dem så. Det är nämligen bara det bästa som duger åt våra barn. Oavsett om de bor på landet eller i staden. Ge lärarna riktiga och långsiktiga möjligheter att leverera detta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel