Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta skyll på juridiska spetsfundigheter

Varför är det som är lagligt i andra kommuner olagligt i Norrtälje kommun? I ett antal kommuner i Sverige har det sålts fastigheter till ett pris under marknadsvärdet med motiveringen att dessa sålts till ett ändamål som gynnar kommunens invånare.

Anmäl text- och faktafel

I Flen kommuns tolkning av kommunallagen står det bland annat: ”I praktiken har kommuner och landsting en avsevärd frihet att i sin verksamhet försälja och köpa fast egendom. Vid försäljning och köp av fast egendom är lagen om offentlig upphandling inte tillämplig.

I samband med fastighetsförsäljningar har kommuner och landsting också en stor frihet att själva utforma sin prispolitik och kan tillämpa en politik som innebär att fastigheter försäljs till ett pris som understiger ett förväntat marknadspris, till exempel vid markfördelning ur kommunal tomtkö samt i de fall kommunen genom försäljningen finansierar olika kommunala nyttigheter såsom simhallar och idrottsanläggningar.”

När det gäller Singö skola är det viktigt att bevara den enda lokal som finns för att på sikt kunna främja de företag, föreningar och kulturevenemang som finns här på ön. Här finns också en lekpark och en fotbollsplan som är otroligt populära både bland bofasta och sommargäster. Förutom dessa finns det inga andra gemensamma områden där barnen kan leka och sporta.

Vi kan inte förstå alliansens brist på fingertoppskänsla för att ta vara på den kreativitet som finns här ute på landsbygden. När Ica-butiken lades ner för ett antal år sedan gick närmare 500 fastboende och sommargäster ihop och finansierade en ny butik här på ön för att bygden inte skulle dö.

Därefter kom nästa bakslag då kommunen lade ner Singö skola med motiveringen att det rådde brist på elever och att personalen behöver stimulans av ett lärarkollektiv. Självklart blir det brist på elever om det inte finns någon skola så att barnfamiljer inte vågar flytta hit. Med dagens internetuppkoppling så kan det inte heller råda brist på stimulans från andra kollegor.

Detta är historia nu och kommunen står med en fastighet som börjar förfalla, avloppet måste göras om, vattenläckage i köket etcetera. Inklusive den köpeskilling vi blivit lovad av den tidigare kommunledningen kommer detta att vara en investering på över en miljon kronor. Det är vad vi skulle orka med att finansiera.

Politikerna borde då inse att det som ett stort antal Singöbor önskar göra är en tillgång för kommunen och inte en belastning.

Är man politiker i en kommun med cirka hälften av kommunens invånare boende utanför Norrtälje stad måste man också inse att hela kommunen måste leva. Att man då skyller på några juridiska spetsfundigheter, som att kommunen inte får gynna någon ekonomisk förening, är minst sagt obegripligt då Singö utveckling endast är till för att utveckla bygden och inte för att ge någon ekonomisk vinning för dess medlemmar. Om detta trots allt är en stötesten så har föreningen klart deklarerat till Bino Drummond att den är villig att ändra form till en ideell förening.

I riksdagen deklarerar nu nästan alla partier samstämmigt att man måste satsa mer på landsbygden, med det verkar inte ha gått fram till de styrande i vår kommun.

Alliansen har låtit det gå så mycket prestige i denna fråga och har nu gett Singö utveckling tre veckor på sig att anta ett bud som motsvarar ett försäljningspris på 2,5 miljoner kronor mot det utlovade priset på det bokförda värdet på 381 000 kronor. Det låter som utpressning och bygger enbart på politikerföraktet.

Alliansen bör nu lägga bort prestigen och gå samman med oppositionen i syfte att också visa att kommunen också tänker på oss som bor utanför Norrtälje stad. Och var står Anders Olander och Centerpartiet i den här frågan?

Christer och Ulla-Maj Blomquist, Singö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel