Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta se på bolagen som kassakor

Under den senaste tioårsperioden har den moderatledda koalitionen i Norrtälje kommun drivit en medveten politik som resulterat i att de kommunala bolagen fått lämna ifrån sig flera 100-tals miljoner kronor – allt i syfte att skapa en robust ekonomi, som kommunalrådet Kjell Jansson (M) uttrycker det.

Många ställer sig frågan om deras politik syftar till att försvåra för bolagen att utveckla sin verksamhet bara för att man helt enkelt inte gillar kommunala bolag. Exempelvis har Roslagsbostäder lämnat 167 miljoner kronor till ägaren och på så sätt varit en viktig del för överskotten i kommunens bokslut. Hyresgästerna i Roslagsbostäder och fjärrvärmekunderna i Norrtälje Energi har genom Moderaternas avkastningskrav och räntepåslag på lån varit med och finansierat stora delar av de satsningar och investeringar som kommunen kunnat göra de senaste åren.

Men dessa stora uttag och räntepåslag riskerar att skada bolagens möjligheter att långsiktigt arbeta med viktiga samhällsnyttiga insatser som att skapa bostäder och värme åt medborgarna.

Hyreshöjningar, eftersatt underhåll och prishöjningar på fjärrvärme blir mer regel än undantag med dagens förda bolagspolitik. Som ett led i detta kan vi även i dagarna läsa att lokala företagare är kritiska till den nya fjärrvärmetaxan.

Den ägarstyrning och den avkastningsmodell som nu råder kan även på sikt få negativa konsekvenser – för hyresgäster, fjärrvärmekunder och det lokala näringslivet. De små och medelstora företagens möjligheter att utveckla sin verksamhet i vår kommun förutsätter en bra infrastruktur.

Moderaterna måste vidga sin inställning till de kommunala bolagen. De är inte främst kassakor, de är framförallt viktiga för att ge kommuninvånarna och det lokala näringslivet god service. Deras verksamhet bidrar till att göra kommunens framtid bättre.

Vi socialdemokrater ser de kommunala bolagen som möjliggörare för utvecklad samhällsservice och ökad samhällsnytta, därför prioriterar vi att ge dem långsiktigt bra förutsättningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel