Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta med rökridån kring skolbudgeten

Annons

Oron stiger i kommunens skolor när konsekvenserna av årets skolbudget blir allt klarare. Lärare och föräldrar signalerar inte bara missnöje – missnöje finns nästan alltid i de flesta organisationer – utan mer oro för vilka effekter som 2019 års skolbudget kommer att föra med sig, i form av inköpsbegränsningar, personalminskningar och försämrade arbetsvillkor för all skolans personal. Ytterst handlar det om förutsättningarna att ge varje barn den undervisning som det har rätt till enligt skollagen.

Anmäl text- och faktafel

De senaste veckorna har Vänsterpartiet och Liberalerna misstänkliggjort varandra och sin förmåga att räkna rätt och hantera varandras hederlighet. Det är svårt för alla som läst artiklar och debattartiklar att begripa sig på effekterna av all information uttryckt i miljoner kronor hit eller dit, och olika procentsatser likaså. Är alliansens budget verkligen en satsning på skolan eller inte?

Om man med satsning menar att fler elever ska mötas av fler lärare, eller rättare, få tillgång till sina mer av sina lärares tid och uppmärksamhet, så innebär inte 2019 års skolbudget en satsning på skolan, oavsett vad ordföranden i barn- och skolnämnden Robert Beronius (L) låter påskina. Höstterminen 2019 kommer att bli en besvikelse för alla: elever, lärare, rektorer och föräldrar. Färre lärare kommer att få ansvar för elevgrupperna, alternativt fler elever kommer att få mindre tillgång till sina lärare i form av antal minuter undervisning per vecka. Om inte lärarnas lektionstid utökas med i genomsnitt de 70 minuter som det ryktas om.

Vi kommer ifrån Roslagens oberoende parti (ROOP) att redovisa hur mycket lärartid som förlorats för kommunens elever de senaste åren: hårddata som visar hur mycket mindre tid varje elev har tappat i form av minskad tillgång till sina lärare. Det blir en presentation av tidsförlust i form av minuter per vecka – inte X miljoner kronor eller hur många procent som skolbudgeten fått hit eller dit. Det blir tyvärr ingen rolig läsning, och vi i Roslagens oberoende parti vet varför.

Det är naturligtvis ett mycket bekymmersamt uppdrag som utbildningsdirektören Eva Wetterstrand har: att försöka täcka upp effekterna av de politiska besluten kring de senaste årens skolbudgetar, framför allt årets budget, och få dem att framstå som rimliga effektiviseringar utan negativa konsekvenser. Den var länge sedan Norrtälje kommun gjorde en satsning på sina skolor. En del galna politiska beslut, som flytten av Rådmansöeleverna till Grind och Roslagsskolan och nedläggningen av Lommarskolan, har skapat onödiga kostnader för förvaltningen och minskat tilltron till vår förmåga att som politiker fatta vettiga beslut som leder till att våra elever får bättre förutsättningar att nå sina kunskapsmål och drömmar.

Så Robert Beronius bör i stället beskriva i klartext hur skolan kan stärkas. Inte i miljoner kronor eller procent, utan i undervisningstid och elevernas tillgång till lärarnas tid och till deras uppmärksamhet. Inte mera rök som döljer verkligheten, ber

Johan Österberg (ROOP), ordinarie ledamot i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons