Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta förhala utredningen om skolan

I augusti 2013 var fempartiöverenskommelsen (C+FP+MP+S+V) i skolfrågan klar. En av de åtta punkter vi enades om handlade om en skolutredning, som dels skulle se vidare på den kritik KPMG riktat mot Norrtälje kommuns skolor, dels belysa struktur- och organisationsfrågor.

Annons

Direktiv till utredningen skulle nu arbetas fram och formuleras. Stor enighet rådde Kommunfullmäktige beslutade därför att ge en extern utredare uppdraget att göra en översyn av skolverksamheten, i syfte att utgöra underlag för hur kommunen bäst kan gå tillväga för att kunna erbjuda en kvalitativ skola i hela kommunen. En sådan utredning tar uppskattningsvis tre månader, och vår förhoppning var att det arbetet skulle påbörjas snarast. Slutsatserna skulle, tillsammans med skolförvaltningens genomförda kvalitetsöversyn, vara bra underlag för att kunna förbättra Norrtälje kommuns skolor.

Tyvärr tvingas vi nu konstatera att den Moderatledda majoriteten gör en helt annan bedömning i sitt kompromissande om skolverksamhetens utveckling.

Vi i oppositionen påminner regelbundet om att arbetet med direktiven bör påbörjas, men får alltid svaret: ”snart”. Nu har över fem månader gått och vi börjar genomskåda spelet. De borgerliga partierna ämnar helt enkelt förhala skolutredningen och vill undvika att skolfrågorna blir till valfrågor. De tror att de bekvämt kan hänvisa till den pågående utredningen.

Kommuninvånarna har rätt att förvänta sig konkreta svar från de politiska partierna vilka lösningar som ska prioriteras kommande mandatperiod. Det vore ytterst olyckligt med en valrörelse där ansvariga politiker hänvisar till en pågående utredning. Skolan är en av kommunens absolut viktigaste framtidsfrågor.

Ska vi lyckas förbättra skolan så att alla barn får den kunskap de har rätt till behöver vi mer av samarbete och mindre av politiskt käbbel och låsningar inom blockpolitiken. Därför är vår uppmaning: Låt utredningen vara en nystart, och påbörja arbetet redan nu!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel