Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut med att tömma båttoaletten i havet

Nästa år måste alla hamnar ha en anläggning för tömning av toalettavfall från fritidsbåtar. I dag saknas system vid nio av tio hamnar. Norrtälje är ett undantag.

Att tömma toaletten samtidigt som båtgrannen tar sitt morgondopp undviker nog de flesta med en gnutta sunt förnuft. Men nu blir det förbjudet att släppa ut avfallet i vattnet – även på öppet hav.

Från och med 1 april nästa år måste alla fritidsbåtshamnar i landet ha anläggningar för att ta emot toainnehåll.

Anledningen är framförallt att avföringen bidrar till övergödning, och därmed algblomning.

I dag har bara runt 10 procent av Sveriges uppemot 3 000 fritidsbåtshamnar en tömningsstation enligt Transportstyrelsen.

Men i Norrtälje ser läget bättre ut.

– Det är en båtkommun som jobbar bra med det här. Man samarbetar med båtklubbarna och det finns flera anläggningar, säger Lina Petersson, sakexpert inom båtmiljö vid Transportstyrelsen.

Kommunen investerade bland annat i en pump vid Norrtälje gästhamn 2010.

– De byggde upp ett nytt servicehus och då satsade de ordentligt på en gång. Här i Furusund har vi en anläggning för första gången i år. Våra gäster tycker att det är jättebra, säger Caroline Edmark, hamnkapten på Promarina som driver hamnarna.

Pumpen vid Norrtälje gästhamn har använts flitigt trots att det ännu inte finns något lagkrav. Men bland båtägarna finns också en del skeptiker.

Peter Rauch lämnade Rostock i Tyskland för tre veckor sedan och har precis lagt till vid bryggan. Han tycker att de nya reglerna är onödiga.

– Det är inte klokt. Det finns mycket viktigare miljöproblem att ta tag i. På många platser släpper fabriker ut gifter och kemikalier rakt ner i vattnet.

Han påpekar att avföring är naturligt och berättar om när familjen seglade vid Korsika i Medelhavet.

– Där är vattnet mycket klarare än här. Barnen ville titta när vi tömde toaletten i havet, men det fanns inte mycket att se. Det tog bara några sekunder så kom ett fiskstim och åt upp allt. Det är en del av kretsloppet.

Enligt Lina Petersson räcker det inte att bekämpa de stora miljöbovarna.

– Jordbruket arbetar med att minska utsläppen därifrån och vi får arbeta med att minska utsläppen från både fritidsbåtar och kryssningsfartyg. Vi behöver begränsa alla utsläpp vi kan.

Hamnarna avgör själva om de behöver en tömningsstation utifrån vilka båtar som brukar lägga till där.

Kostnaden varierar från runt 10 000 kronor för de enklare systemen till runt 200 000 för de mer avancerade.