Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släng inte 2,8 miljarder i sjön

Jag läser (5 augusti) både i Svenska Dagbladet och Norrtelje Tidning att Socialdemokraterna vill lösa arbetslösheten bland ungdomar genom att skapa 20 000 ”traineejobb” inom äldre- och funktionshindersomsorgen.

Annons

Unga arbetslösa erbjuds jobb under ett års tid parallellt med utbildning och handledning. Staten subventionerar anställningen. I Norrtälje skulle satsningen ge 73 nya jobb, enligt Ulrika Falk (S).

Hur har Socialdemokraterna tänkt sig att detta ska gå till? För det första: Hur kommer ungdomar motiveras till att nappa på detta erbjudande och hur får man dem att stanna kvar när utbildningen är avslutad? Min andra fråga är: Hur kommer handledare med rätt kompetens och kunskap att rekryteras?

Jag reagerar även på ordvalet ”trainee” eftersom det ger en felaktig bild av hur en människovårdande utbildning bör genomföras.

Att utbilda sig inom vård- och omsorgsyrken handlar inte om jobbträning där eleven stegvis kan lära sig ett yrkeshantverk och kan göra små mekaniska misstag som med handledarens hjälp kan rättas till. Inom vård och omsorgsyrken är det mellanmänskliga mötet centralt. Det går inte att ”träna” sig till en god kommunikation och ge gott stöd till en åldrande människa eller en person med funktionshinder som behöver hjälp med nästan allt.

För att kunna bemöta människor som lider av svår smärta, existentiell ångest och andra symptom, krävs något mer än ”träning”. För många unga människor som går en vårdutbildning är det första mötet med sjuka äldre människor en svår, om än en betydelsefull upplevelse. Det kan vara den första gången den unga studenten kommer i nära kontakt med sjuka äldre människor. Målet för utbildningen är att studenten ska utveckla självkännedom, reflektera över sina värderingar för att få positiva attityder mot åldrandet.

Ett flertal vetenskaplig studier visar att attityder mot äldre och åldrandet kan höra ihop med samhällets syn på äldre människor. Även om attityderna blir generellt mer positiva genom ny kunskap, väljer vårdutbildningsstudenter ändå andra områden när de har avslutat sin utbildning.

Därför undrar jag vilket underlag Stefan Löfven utgår från när han säger ”vi vet att det finns ett sug bland unga att jobba inom välfärdssektorn”. Vem ”vi” är framgår inte och inte heller vilka ungdomar Stefan Löfven har träffat för att bli så övertygande säker i sin framhållan.

Det kanske kan finnas ett ”sug” bland några fåtal arbetslösa ungdomar att arbeta inom de områden som Socialdemokraterna refererar till, men att satsa 2,8 miljarder på att minska ungdomsarbetslösheten och samtidigt höja kvaliteten inom äldreomsorgen är ett orealistiskt önsketänkande. Ingen bra lösning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel