Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Lennart Öhman

Annons
Lennart Öhman.

Jag ser i lokalbladet att en gammal vän har lämnat oss, Lennart Öhman, 90 år, och plötsligt ramlar minnena fram. Vi har inte umgåtts annat än i arbetssituationer, och det var på 1950 och 1960-talet, när jag var barn och i ungdomsåren. Men det var viktiga år och jag tror att han betydde mycket för mig som grabb. Han var dräng i Hammarby by på Väddö, där vi flyttade in efter julen 1950. Han var med och hjälpte oss lasta av flyttlasset.

På granngården, där han arbetade, vistades jag sedan mycket som barn och fick hänga med Lennart på olika sysslor, stenplockning på åkern, i höskörden och att ta hand om hästarna m.m. I hans drängkammare hörde jag också för första gången en grammofonskiva spelas. Lennart hade en vevgrammofon och ett fåtal skivor, bl.a. någon med Alice Babs. Det var då han visade oss sin specialkonst, att vicka på hela kalufsen, som om den satt löst som en peruk. Jag minns honom som vänlig och rolig tillsammans med oss barn. Han tillhörde också Väddö IF och vi hängde med och tittade på fotbollsmatcherna vid Vikingalunden. Men detta kan andra berätta mer om.

Cirka tio år senare, i början av 60-talet, blev vi arbetskamrater på riktigt, då jag under tiden på yrkesskolan feriejobbade ett par somrar som byggnadssnickarlärling hos Folke Söderman. Där blev Lennart en ovärderlig lärare och jag har bara glada minnen från den tiden. Vi tillhörde olika generationer men det hade ingen betydelse för kamratskapet. Jag minns med tacksamhet den där tiden med sommarstugebyggen vid Havsängen. På senare år sågs vi bara slumpmässigt och bytte några nyheter i affären eller ute på byn.

Bilden tog jag vid invigningsfesten för den nya brandstationen i Älmsta 1978. Den är nog en rätt typisk situationsbild, där Lennart sitter med buspojkeblicken och slänger käft med kamraterna i brandkåren. Jag minns hans skratt i sådana sammanhang. Jag var där och tog bilder för tidningens räkning.

Tack Lennart för din vänskap. Du är i ljust minne bevarad.

Birger Björnerstedt

Mer läsning

Annons