Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driven duo håller liv i Edsbro kvarn

Kvarnen i Edsbro maler inget mjöl längre. Sista paketet vetemjöl lämnade fabriken 2008. Utåt sett kan man lätt få för sig att byggnaden sover långsömn. Men det är fel. I lokalen finns både foderaffär, hundbutik, kurslokal och kreativa framtidsplaner.

Annons
lydnad. Jenny Närfors utbildar hundar i vardagslydnad och driver butik i Edsbro kvarn. Bra pli har hon på de egna jaktlabradorerna Toni och Pärla.

På fredagar säljer andra generationens mjölnare, Berit Andersson, 86, djurfoder och träffar folk, på lördagar och vissa dagar i veckan håller svärdottern Jenny Närfors hundkurser och driver en högst personlig butik för hundägare.

Planer finns på att hålla butiken öppen hela sommaren och kanske längre fram utöka verksamheten med försäljning av jakt- och friluftskläder av bra kvalitet.

– Tanken är att kunna varva jobbet som konsult och uppfödare med verksamheten här i kvarnen, säger Jenny Närfors.

Sedan sommaren 2015 har Jenny varit aktiv i kvarnen men svärmor Berit har hållit i gång nonstop sedan det begav sig på 50-talet.

– Min svärfar Edvin Andersson var kvarnmästare och köpte kvarnen 1955. Den brann 1962 men byggdes upp igen och stod färdig redan året efter. De var en av de sista kvarnarna i Sverige som bevarades, berättar Berit.

1971 tog sonen Sven-Olof Andersson så över hela verksamheten och 1991 var det dags för Sven-Olof, och Berits son, Per-Olof Andersson att ta över stafettpinnen. Kvarnen drevs sedan fram till 2008. Då började Berit i stället sälja får- och fågelfoder i lokalen och i dag är varje fredag vikt åt ändamålet.

– Det är en skön avkoppling. Och så är det så roligt att träffa folk, säger hon.

På lördagarna skiftar dock klientelet till förmån för hugade hundägare. Kurserna håller Jenny både utanför kvarnen och i närliggande omgivningar. Kursutbudet är varierat med såväl vardagslydnadskurser för alla raser, på olika nivåer, samt apporteringskurser för retrievers.

I butiken i kvarnens nedersta våning säljer hon svensktillverkad och omsorgsfullt utvald hundmat samt övriga hundtillbehör som koppel, halsband, burar, bäddar, tuggleksaker och andra, enligt Jenny, vettiga och goda tillbehör.

– Jag tar hem det sortiment som jag tror på själv använder till mina egna hundar, säger hon.

Förutom hundkurser och butik så driver Jenny Närfors också en liten loppis i ladan utanför kvarnen.Tio procent av intäkterna går till välgörande ändamål.

– När man får barn så börjar man fundera. Det är så mycket som slängs, och kan man hjälpa till att återvinna en del av allt så känns det bra, säger Jenny.

foder i kvarnen. Varje fredag mellan 9 och 15 återfinns Berit i kvarnen och säljer bland annat får- och fågelfoder.
Till välgörande ändamål. Invid kvarnen driver Jenny Närfors också loppis på lördagar.
i drift. Jenny Närfors tillsammans med Berit Andersson.
Jag tar hem det sortiment som jag tror på själv och använder till mina egna hundar” Jenny Närfors
Annons