Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slå inte sönder Tiohundra

När jag efter min skilsmässa 2002 flyttade till Norrtälje kommun trodde jag inledningsvis att det var en tillfällig lösning, att en flytt skulle ske på ålderns höst istället.

Som fritidsboende sedan barnsben har Norrtälje alltid haft en air av Bullerbylycka och idealsamhälle för mig.

Det visade sig vara sant insåg jag, när jag som vuxen bosatte mig här och med en bitvis dramatisk autoimmun sjukdom. Ett av skälen varför jag då, och fortfarande, numera inser att Norrtälje kommun är en bra plats att bo på är för den högkvalitativa vårdens skull, och det projekt som obegripligt nog bär namnet Tiohundra.

När jag första gången träffade initiativtagaren Håkan Jonsson, S, ställde jag just frågan om varför något så viktigt fått ett så för medborgarna så obegripligt namn. Jag kommer inte ihåg svaret skall sägas och brydde mig inte så mycket så länge vården fungerade för mig. Så ser inte ut att bli fallet dessvärre och det som sker är allvarligt.

Kjell Jansson, det moderata kommunalrådet, slår nu medvetet sönder det som var bland annat Håkan Jonssons bärande idé: en sammanhållen vård och en väg in för varje vårdtagare; enkelt och samhällstillvänt, med patienten i fokus, men sannolikt en ideologisk och personlig nagel i Kjell Janssons öga. Att detta tillåtits ske beror nog på fler faktorer där valet av namn, Tiohundra, spelat in. Hade namnet enklare kunnat kopplas till verksamheten och medborgarnyttan hade sannolikt de folkliga protesterna mot Kjell Janssons handlag varit i allt väsentligt högre.

Kjell Jansson tillåts nu kunna manövrera på ett sådant sätt att han lyckas komma undan sitt politiska ansvar, för så som nu skylla på bolaget och förvaltningen duger inte för en stark ledare. Vården är ett politiskt allmänt åtagande och då ligger alltid ansvaret på den högsta politiska nivån, närmare exakt i den position som Kjell Jansson befinner sig i.

Att sedan han aktivt agerat för att inte utvärdera verksamheten blir då logiskt. Han tillåts skylla ifrån sig och krypa undan sitt ansvar.

Kjell Janssons motdrag? Han vill införa modellen ”Vårdval Stockholm”, en modell som i praktiken bygger på lokalsamhällets ekonomiska bärkraft istället för en lika vård för alla. Antalet läkare i Stockholm har ökat men på bekostnad av de delar av Stockholm som har en svag ekonomi. Det visar erfarenheterna från bland annat utsatta områden som Tensta, Rinkeby och Husby. Det känns lite som att träffa en visionär programutvecklare som förklarar ett havererat projekt för sina kunder: ”Förutom att det inte fungerar, vad tycker ni”?

Jag vill kunna bli gammal i Norrtälje kommun när jag väl drar ner tempot. Men inte bara då, utan även nu. Jag vill kunna känna samma trygghet med min autoimmuna sjukdom, reumatism, som jag känner i dag med Tiohundra. En väg in, tillräckligt många lösningar för att jag ska kunna fortsätta vara produktiv.

Allt detta vill nu Kjell Jansson slå sönder. Av ideologiska skäl. Kanske till och med personliga. Men helt utan patientfokus eller beaktande av erfarenheterna från Tiohundra, som han vägrar läsa utvärderingarna för eller åtminstone på ett sakligt plan låta ligga till grund för beslut. På samma sätt så tycks han bortse från de utvärderingar från Stockholm där vårdvalet fått kraftiga demografiska snedfördelningar som effekt.

Detta måste stoppas. Vi som bor i Norrtälje kommun förtjänar en likvärdig vård, inte en vård som beror på var i kommunen vi råkar bo eller vad vi kan tänkas tjäna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel