Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SL måste bidra i kampen mot viruset

Sverigedemokraterna anser att Region Stockholm måste ta ett större ansvar i att minska smittspridningen av covid-19 bland resenär och personal inom Stockholms kollektivtrafik. Därför föreslår vi ett flertal åtgärder i syfte att minska spridningen av covid-19 i Region Stockholms kollektivtrafik.

SL följer i dag Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla som inte absolut behöver resa att avstå. Därmed är det en självklarhet att resenärer som nu undviker kollektivtrafiken, och därför har betalda SL-biljetter som nu blir outnyttjade, ska ges möjligheten att få sina biljetter återbetalda. Att i förskott ta betalt för en tjänst som man sedan aktivt uppmanar betalaren att inte nyttja och samtidigt vägra betala tillbaka pengarna är i högsta grad oetiskt.

I mars minskade SL antalet avgångar inom busstrafiken vilket ledde till ökad trängsel på vissa linjer. Efter en omvärdering ökades antalet avgångar men i och med att antalet resenärer stiger är risken för trängsel fortsatt överhängande.

Region Stockholms tjänst 1177 Vårdguiden uppmanar invånare att hålla ett avstånd på cirka två meter till andra personer för att hjälpa till att hindra viruset från att spridas. Dessa direktiv måste efterlevas av SL och trafikoperatörerna och fler avgångar behöver sättas in, trängseln ska bort och avstånden mellan resenärerna måste öka för att minska smittspridningen.

Den tillfälliga avskärmningen av bussarnas främsta del vid chauffören bör permanentas. Dels för att ge busschaufförerna trygghet under rådande pandemi men också för att minska risken för hot och våld. Detta kan till exempel göras genom glas eller plexiglas vid förarplatsen. Det finns många olika exempel från andra länder.

Trots statsepidemiologen Anders Tegnells utspel om att munskydd ”passar dåligt in i det vi försöker driva i Sverige” har ett flertal svenska virologer uppmanat till användning av munskydd i allmänna miljöer. Ett flertal EU-länder såsom Danmark, Tyskland, Frankrike, Belgien, Österrike, Italien och Polen har redan infört munskyddskrav i kollektivtrafiken och i Madrid delas munskydd ut gratis till kollektivtrafikens resenärer.

Vi i Sverigedemokraterna anser att SL snarast bör införa rekommendationer om att munskydd ska användas, såväl av anställda som resenärer. Vidare bör man även se över förutsättningarna för utdelning av just munskydd.

Extra sanering av kollektivtrafiken har införts i ett flertal länder där tåg, bussar och stationer desinficeras. Även Stockholms kollektivtrafik och de utrymmen som nyttjas av personal och resenärer är i behov av förstärkt sanering.

Om alla vi tillsammans ska lyckas bekämpa spridningen av covid-19 och därmed se till att färre dör i förtid måste även Stockholms kollektivtrafik sätta in fler åtgärder. För det krävs att SL och Region Stockholms trafikförvaltning vidtar nödvändiga åtgärder för att bidra i kampen mot viruset.

Msciwoj Swigon (SD), trafikansvarig Region Stockholm

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd, Norrtälje kommun

Britt-Mari Canhasi (SD), regionpolitiker och ledamot Norrtälje kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel