Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyller sexbrott på bikinis

Indien fortsätter att hamna i hetluften för attityden mot kvinnor. En indisk kommunalpolitiker uppmanar nu kvinnliga turister att täcka sig på stränderna i Goa, för att inte bli sexuellt trakasserade.

Annons

En goansk kommunalpolitiker menar att bikinis och korta kjolar är orsaken till de sexuella trakasserierna mot kvinnor i Goa. Sudin Dhavalikar, medlem i partiet Maharashtrawadi Gomantak, uppmanar nu kvinnliga turister att klä på sig på stränderna. Han går till och med så långt som att bikinis borde förbjudas.

-Vi borde inte tillåta den typen av människor (kvinnor med bikini, reds anmärkning) på offentliga stränder, för det är väldigt svårt att kontrollera folk som kommer till Goa från olika stater, säger han till India Today.

Dhavalikar menar också att kvinnor med korta kjolar och klänningar inte borde få gå på barer, eftersom det sprider "fel kultur".

Skyller på offren

Dhavalikars kommentarer har kritiserats av kvinnorättsorganisationer, som menar att politikern sprider en inställning där man skyller på offren för de sexuella trakasserierna, snarare än att ta itu med patriarkala strukturer. Företrädare för Bharatiya Janata-partiet, som innehar regeringsmakten, distanserar sig också från uttalandena, som man menar kommer att skada turismen, enligt The Guardian.

Indien har de senaste åren fått svårare att locka kvinnliga turister. Efter att en 23-årig kvinna gruppvåldtogs på en buss under 2012, och senare avled av skadorna, har världens ögon riktats mot kvinnors situation i Indien. Efter den grova våldtäkten minskade antalet kvinnliga turister till landet med 35 procent.

Flera uppmärksammade våldtäkter har sedan dess skakat landet, bland annat drabbades en 52-årig dansk turist av en gruppvåldtäkt i New Dehli. Två kvinnor våldtogs också nyligen, och hängdes sedan i ett träd i en by i Indien, ett dåd som väckte omvärldens avsky.

Fakta/Goa

Goa är en delstat i västra Indien, känd för sina milsvida sandstränder. Dess långa tid som portugisisk koloni, mellan början av 1500-talet till 1961, har präglat delstaten. Goa har lockat både västerländska hippies och numera charterturister.

Huvudstad är Panaji.

Källa: Nationalencyklopedin