Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyll inte problemen på det fria skolvalet

Andelen elever från kommunen som söker till Rodengymnasiet ökar. När den andra sökomgången till gymnasiet nu är klar har 62 procent av de elever som går ut nian valt program på Rodengymnasiet i första hand. Det är en ökning från i fjol, då 57 procent valde Roden.

Det är bra att andelen elever till Rodengymnasiet ökar. Det visar att gymnasiet förbättrat sin konkurrenskraft gentemot andra gymnasier i länet och i landet. Sedan det fria skolvalet infördes kan nämligen Norrtäljes ungdomar välja fritt mellan alla gymnasier, och är inte bara hänvisade till Rodengymnasiet eller till de fristående gymnasier som finns i kommunen.

Det fria skolvalet har varit mycket positivt för eleverna. Det har gjort att de kan söka till många fler skolor, som har andra och mer passande inriktningar. Det har också gjort att elever kan byta skolor om de vantrivs eller av andra skäl vill byta skola.

Men det fria skolvalet har också blivit mycket ifrågasatt, och har pekats ut som en orsak till att skillnaderna mellan olika skolor har ökat – om de mest ambitiösa eleverna flyttar, så tycks ambitionsnivån sänkas för de elever som blir kvar. Detta har gjort att det höjts röster om att det fria skolvalet skall avskaffas. Socialdemokraterna i Skåne har krävt detta, och i förra veckan fick man stöd från partiets studentförbund.

Det är säkerligen så att det fria skolvalet bidrar till att öka skillnaderna mellan skolorna. Att tro att allt skulle bli frid och fröjd om det fria skolvalet avskaffades är dock mycket naivt. Bostadssegregationen har ökat i Sverige de senaste decennierna, och även utan det fria skolvalet skulle det därför finnas stora skillnader mellan skolorna. Utan det fria skolvalet skulle dessutom bostadssegregationen öka, eftersom den enda chansen för eleverna att kunna byta till en annan eller en bättre skola är att hela familjen flyttar.

Lösningen kan därför inte vara att avskaffa det fria skolvalet. Istället gäller det att göra alla skolor så attraktiva att färre vill byta. Det kan till exempel ske genom att förändra skolpengssystemet, så att det tar mycket större hänsyn till de sociala faktorerna i det område där skolan finns. Dessutom kanske skolpengen bör vara kopplad till någon form av kvalitetskrav – det är ju inte alls säkert att den skola som är populär bland eleverna är den som håller den bästa kvaliteten eller ser till att eleverna lär sig rätt saker.

Det är därför bara att hoppas att det inte är försämrad kvalitet som ligger bakom att Rodengymnasiet blivit mer populärt.

För övrigt finns det en annan positiv sak i statistiken från Rodengymnasiet: antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet har ökat kraftigt de senaste åren. Det är mycket bra. Inom vård och omsorg kommer det att finnas gott om jobb de kommande åren, och det är bra att fler ungdomar har insett hur viktigt det är att välja en utbildning som ger goda chanser till jobb.