Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsombud stoppar hemtjänst på ö

Kommunals skyddsombud har hittat flera arbetsmiljöbrister för hemtjänstpersonal vid ett sommarhus på en ö i kommunen.

Annons

Hemtjänsttagarna bor på en ö i södra delen av kommunen som saknar både el och rinnande vatten. För att komma till ön behöver man färdas med båttaxi som måste förbokas.

Hemtjänstpersonal förväntas, enligt underlaget, samla ved i skogen och bära vatten längst en stig som är kantad av rötter och sedan gå med vattnet uppför en brant ramp. Man har även svårigheter att föra fram rullstol och permobil då det saknas anpassade vägar.

Enligt Kommunals skyddsombud är arbetsförhållandena inte lämpliga för personalen, därför ska arbetet vid huset nu stoppas. I en begäran till Arbetsmiljöverket framgår det att arbetsplatsen har stora brister utifrån arbetsmiljölagen som behöver åtgärdas för att undvika ohälsa och skador för personal.

Skyddsombudetsstoppet gäller fram tills det att bristerna har åtgärdas eller tills det att Arbetsmiljöverket har fattat beslut i ärendet. Det vårdföretag som sköter hemtjänsten på ön vill inte kommentera skyddsombudsstoppet i nuläget, då de enligt verksamhetschefen ännu saknar information i ärendet.