Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skydda utsatta barn i coronakrisen

För många barn innebär coronakrisen och isoleringen i hemmet ökad risk för våld. Nu måste samhället agera för att barnen ska känna trygghet i denna samhällskris.

Norrtälje kommun ska vara en trygg kommun för barn att växa upp i. Ändå ser vi hur barn blir allt mer utsatta. Bara under förra året anmäldes 130 fall av misshandel mot barn under 14 år i vår kommun.

Sedan coronakrisen har antalet barn som söker hjälp ökat, menar barnrättsorganisationer. Man ser att förövare utnyttjar situationen för att söka upp sårbara barn. Att barn och unga är fast i hemförhållanden som präglas av våld, övergrepp och missbruk.

Coronakrisen innebär att många barn drabbas av ökad oro, rädsla och risk för våld och utsatthet, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Vi vuxna och samhället som helhet måste i detta läge agera kraftfullt för att skydda barnen.

Flera organisationer, som exempelvis Bris, Ecpat, GAPF och Unizon (som samordnar ungdoms- och tjejjourer) spelar en viktig roll lyssna till de utsatta barnen och lotsa dem till ansvariga myndigheter. Liberalerna föreslår därför att 100 miljoner kronor ska avsättas för organisationer inom civilsamhället som stödjer utsatta barn och unga.

Det behövs även en riktad informationssatsning gentemot barn och unga. Det är viktigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skyndsamt tar fram riktad information till barn. En sådan kampanj kan med fördel rikta sig till digitala kanaler med en hög närvaro av barn och unga samt på flera språk. Information måste även anpassas till barn med funktionsvariationer. Alla barn har rätt till information.

Coronakrisen är främst en epidemiologisk kris där både liv, hälsa och jobb är hotade. Vi behöver i denna kris självklart göra allt i vår makt för att ge vården förutsättningar för att ta hand om de sjuka och för att ge företag det stöd de behöver för att överleva. I detta får vi dock inte glömma barnen. Tillsammans måste vi även göra allt som står i vår makt för att säkerställa att varje barn känner trygghet i den lilla världen, även om den stora världen genomgår en kris.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel