Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuggbudget med sikte på C-FP-samarbete

Socialdemokraterna har gått kraftigt tillbaka i Norrtälje kommun de senaste valen. I senaste valet tappade man till och med positionen som kommunens största parti.

Annons

Nu tar Socialdemokraterna nya tag för att återfå makten i kommunen. Och man gör det med en ny kommunalrådskandidat: Ulrika Falk, som i fjol efterträdde Elisabeth Björk. Ulrika Falk har hittills gjort en bra insats. Å andra sidan har hon ännu inte satts på prov – det sker först i nästa års valrörelse.

Det första problemet för Ulrika Falk är att forma en majoritet. I dag finns inget organiserat samarbete mellan de rödgröna partierna i Norrtälje kommun. Miljöpartiet har dessutom sagt sig vilja stå fritt från blocken. Till detta kommer risken för att Sverigedemokraterna ökar i kommunalvalet nästa år, och detta trots att partiets medverkan i fullmäktige denna mandatperiod borde skrämma bort väljarna. Två personer valdes in i kommunfullmäktige för partiet för tre år sedan, båda har nu lämnat partiet men behållit sina mandat i fullmäktige.

I det läget är det kanske inte så konstigt att Socialdemokraterna börjar fundera i nya banor. När Ulrika Falk i går presenterade sitt partis budgetförslag för de två kommande åren menade hon att blockpolitiken skadar Norrtälje och att en blocköverskridande majoritet skulle gynna kommunen långsiktigt.

Så här brukar det låta när Socialdemokraterna är i minoritet, och ser att deras enda chans att nå makten är att splittra de borgerliga partierna. I dagsläget finns det dock mer fog för den här hållningen än ren partitaktik. Centerpartiet och Folkpartiet har det senaste året haft konflikter med Moderaterna både när det gäller skolan och framtiden för Tiohundra. I båda dessa fall har Centerpartiet och Folkpartiet legat närmare Socialdemokraterna än Moderaterna. Om det blir fler konflikter, och Moderaterna blir ännu mer sturska och maktfullkomliga än de är i dag, kan det därför finns ett visst intresse för de båda mittenpartierna att spräcka det borgerliga samarbetet, och istället göra upp över blockgränsen.

Troligen är det delvis också därför som Ulrika Falk i går inte hårt fördömde den kommunalskattesänkning på 20 öre som den borgerliga majoriteten föreslår. Dels börjar även socialdemokratiska väljare tycka att kommunen inte behöver ha hur många hundra miljoner som helst i kassan, dels vill hon inte bränna broarna mot partier som hon gärna vill samarbeta med.

För övrigt kändes Ulrika Falks första skuggbudget som mer genomarbetad än dem partiet presenterat de senaste åren. Kritiken mot kommunledningen var också mindre ideologisk och mer inriktad på att kommunen skulle kunna skötas på ett mer effektivt sätt. Efter flera val i rad med stora förluster var Socialdemokraterna i Norrtälje tvungna att förnya sig rejält. Det tycks man också ha gjort. Frågan är bara om det räcker.