Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrivande för unga uppmuntras i höst

Bibliotekets Redaktionen ger unga utrymme att skriva. – Jag skriver väldigt mycket hela tiden, säger Maja Boricic, en av deltagarna.

Annons

Kanske blir det en tidning, kanske en bok eller blogg. Bibliotekets Redaktionen har i alla fall siktet inställt på att publicera sina texter i någon form.

– Det är målet, säger bibliotekarien Louise Malm.

Den här måndagen har tre ungdomar tagit plats i bibliotekets konferensrum för att skriva. Temat är poesi, där det första uppdraget blir att skriva en dikt på tre rader. Varje rad ska börja med orden ”Världen är”. ”Världen är orättvis” inleder Maja Boricic sin dikt.

Hon är elva år och skriver mycket. Dikter, noveller och historier. Och dagbok varje kväll.

– Jag har alltid velat skriva, man får uttrycka sig själv utan andra som står i vägen, säger hon.

Intill henne sitter kompisen Cornelia Ridderstad Ohlsson, som också tycker om att skriva.

– Jag har en anteckningsbok där jag skriver upp idéer, det är jätteroligt att skriva, säger hon.

Hon inleder sin dikt med ”Världen är stor”, medan Andreas Pearsons första rad lyder ”Världen är rund”. Han fortsätter med ”Världen är stor” och ”Världen är blå och grön”. Så är dikten klar.

Redaktionen är en ny satsning som biblioteket dragit igång i höst. Den vänder sig till unga mellan 11 och 15 år, som vill skriva.

– Det är upp till deltagarna vad vi gör och vad vi skriver om, säger Louise Malm.

Under de tolv veckor Redaktionen är igång för deltagarna prova på olika typer av texter. Noveller, intervjuer, spökhistorier och sagor är några exempel.

Redaktionen har träffats några gånger, men det finns fortfarande utrymme att vara med, för den som är intresserad. Louise Malm vill att det ska vara högt i tak när ungdomarna skriver.

– Här har vi inga rödpennor, säger hon.

Efter den första dikten går hon vidare till en ny övning, där deltagarna får välja mellan några olika alternativ. En dikt där alla ord börjar på m, en dikt med bara tvåstaviga ord eller dikter där alla ord låter mjuka eller kalla. Det tar ett tag innan de börjar skriva.

– Är det svårt, undrar Louise Malm.

– Jag vill nog blanda mjukt och kallt , säger Cornelia Ridderstad Ohlsson och skriver vidare på sin dikt.

– Jag försöker skriva ord som låter kallt. Kalla isen, säger Andreas Pearson.

Efter en stund är de klara och läser upp dikter där de lämnat instruktionerna bakom sig och skapat fritt.

– Övningarna är till för att inspirera, tanken är att de ska få testa helt nya saker, säger Louise Malm.