Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande framgångar för mörkerkrafterna

Många väljare tycker inte att Europaparlamentsvalet är lika viktigt som riksdagsvalet, bland annat för att det inte gäller regeringsmakten. Det gör att väljarna experimenterar lite.

Annons

Därför brukar Socialdemokraterna och Moderaterna göra dåliga Europaparlamentsval, medan det går bättre för de mindre partierna, speciellt dem med färgstarka kandidater. Det har också gjort att nya enfrågepartier tagit plats i Europaparlamentet. 2004 var det Junilistan. 2009 var det Piratpartiet. Och i år är det Feministiskt initiativ. Partiet gör ett mycket bra Europaparlamentsval och får 5,3 procent av rösterna.

Och även i år går det dåligt för Socialdemokraterna och Moderaterna. Socialdemokraterna får i och för sig samma resultat som i valet 2009, 24,4 procent. Men det är en mycket låg nivå för detta parti.

Ändå är det mycket bättre än för Moderaterna, som gör ett katastrofval. Partiet får 13,6 procent, drygt fem procentenheter sämre än förra valet. Uppenbarligen har Moderaterna helt misslyckats med sin valkampanj. Partiet förstanamn i valet, Gunnar Hökmark, har inte heller varit något dragplåster, snarare tvärtom.

Europaparlamentsvalets främsta vinnare är i stället Miljöpartiet, som blir andra största parti på 15,3 procent. Partiets budskap har lockat många väljare, och förstanamnet Isabella Lövin har gjort ett mycket bra intryck och kunnat peka på konkreta resultat under parlamentsarbetet.

En annan stor vinnare är Sverigedemokraterna, som går från noll till två mandat. Många trodde att partiets väljare skulle låta bli att rösta, men det har de uppenbarligen gjort. Partiledaren Jimmie Åkessons valturné, bland annat till Norrtälje, har orsakat stor uppståndelse med motdemonstrationer och polisuppbåd. Detta har gett mycket reklam och har säkerligen bidragit till att mobilisera partiets väljare.

Sverigedemokraternas framgång är skrämmande, liksom alla andra framgångar för nationalistiska och främlingsfientliga krafter i Europaparlamentsvalet. Nu gäller det för övriga partier att stå emot dessa mörkerkrafter.

Den tredje stora vinnaren i Europaparlamentsvalet är Feministiskt initiativ. Partiet tar nu plats i Europaparlamentet och får en plattform inför höstens riksdagsval.

Junilistan och Piratpartiet lyckades inte följa upp sina framgångar i Europaparlamentsvalet i de följande riksdagsvalen. Mycket talar för att samma gäller för Feministiskt initiativ. I riksdagsvalet kommer partiets förslag att granskas mycket hårdare. Då räcker det inte att vilja väl och kräva jämställdhet, då måste partiet också kunna visa hur partiets politik går ihop ekonomiskt. Och det klarar inte Feministisk initiativ. I riksdagsvalet kommer också partiets mycket tydliga vänsterprofil att stöta bort många väljare.

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna kan räkna sig till vinnarna i gårdagens val. Båda partierna har haft dåliga siffror i opinionsmätningarna, men spurtat starkt och förbättrat sina siffror från valet 2009. Det är bra. Framför allt Centerpartiet har en profil som behövs i Europaparlamentet.

Ingen av gårdagens valvinnare kan dock räkna med att detta innebär en framgång även i höstens riksdagsval. Inte heller behöver gårdagens katastrofval för Moderaterna betyda att partiet går mot en katastrof även i riksdagsvalet. Väljarna tycker, som sagt, om att experimentera lite i Europaparlamentsvalet.