Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande att kommunen planterar växten från helvetet

”En växt från helvetet” – det omdömet fick parkslide – Reynoutria (tidigare Fallopia) japonica av Naturvårdsverket vid en debatt på Nordiska trädgårdar 2018. Detta då den med kemisk krigföring mot andra växter kan slå ut hela ekosystem – samtidigt som den själv är nästan immun mot kemisk bekämpning.

Anmäl text- och faktafel

Den växer upp genom asfalt, tar sig in i husgrunder och avloppssystem, sprider sig med långa utlöpare – i Tyskland till och med under sexfiliga motorvägar. Och för att få bort gamla bestånd kan man behöva gräva bort jorden ner till fem meters djup – i Storbritannien dessutom med en föreskriven säkerhetsmarginal i sidled på sju meter.

Av svenska artiklar i ämnet framgår bland annat att man absolut inte ska hacka bort växten, då minsta lilla kvarlämnade rotbit kan ge upphov till ett nytt bestånd, och man får inte slänga ens torra stambitar på komposten eller på en deponi. Det enda sättet att oskadliggöra parkslide verkar vara att elda upp den.

Enligt andra träffar på nätet har man i Storbritannien rivit hela hus för att de varit totalt infekterade av parkslide, och i vissa områden kan man inte sälja en fastighet utan ett certifikat som visar att växten absolut inte finns på tomten.

Överdrivet? Jag har själv talat med personer här i Roslagen som grävde upp ett stort bestånd av växten innan de byggde ut sitt hus – men som efter några år fick upp skott av parkslide genom golvet i det nya vardagsrummet.

Parkslide räknas därför som en av våra fem värsta nykomlingar i naturen, där de övriga är jättebjörnloka, jättebalsamin, vresros och spansk skogssnigel (”mördarsnigel”) – och Naturvårdsverket föreslår att man ska anmäla alla bestånd man hittar till kommunen, länsstyrelsen eller Artdatabanken.

Mot bakgrund av ovanstående är det skrämmande att man på Norrtälje kommuns gatu- och parkavdelning är uppenbart förtjusta i att plantera parkslide på kommunens mark – med uppenbar risk att man sedan aldrig blir av med den.

Och var gör man av resterna när man – troligen förgäves - vill ersätta parkslide med något annat? På en deponi? Där man sedan hämtar fyllnadsmassor? Är det vad som har hänt när nu ett antal till synes vilsna parkslide har börjat visa sig i korsningen Pilotvägen – Radarvägen?

Tyvärr så har jag sett parkslide också i ett antal privata trädgårdar i Norrtälje – vars ägare är helt omedvetna om den risk de tar?

Erica Ängfors, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel