Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköna gröna dagar i Hanoi

Vietnams huvudstad Hanoi är en udda fågel i ett Sydostasien som
nu förvandlas snabbt. Visst byggs det höghus, men i stadskärnan med
låga hus, frodig grönska och många små sjöar känns det som om tiden
har stannat.

- Träng ihop er lite till mot mitten, uppmanar fotografen en grupp unga kvinnor i färggranna ao dai - den traditionella vietnamesiska långklänningen - som just ställer upp sig för ett gruppfoto framför Litteraturens tempel. Den här dagen har många unga som just tagit sin studentexamen sökt sig till templet som var landets allra första universitet, grundat redan på 1000-talet. Trots att det är mycket folk bjuder templet mitt i stan på skön stillhet med vackra rökelsekar formade som drakar, urgamla tegeltak krönta av fiskar och underbara dammar med stora rosa lotusblommor.

Fransk kolonialstil

Flera andra hus i staden är från samma tid, som den kända enpelarpagoden en kort promenad därifrån. Däremot har långa perioder därefter i stort sett inte lämnat några arkitektoniska spår alls.

Inte ens de franska kolonialisterna, som styrde 1882-1954 förändrade staden så värst mycket, men några av deras byggnader har blivit Hanoi-ikoner. Framför allt den praktfulla operan och det knallgula före detta guvernörspalatset som numera är presidentens arbetsplats.

Pröva cykeltaxi

En annan gul byggnad som fransmännen uppförde är Centralmarknaden med sina många grönsaks- och fruktstånd. Här kan man hitta roliga matvaror, som det tunna rispappret som så många rätter serveras i, eller franskrostat kaffe från bergen. Vietnam är nämligen världens näst största kaffeexportör efter Brasilien.

Några minuter därifrån ligger Hanois gamla stadskärna - ett härligt område där hantverkarna fortfarande väljer att samlas på samma gata. De så kallade "36 gatorna" som finns här bär alla namn från skråväsendet och det är en fröjd att shoppa och fotografera här. Titta gärna in i något av områdets små tempel. Vill man få en första överblick är en tur med en cyclo - stadens ännu vanliga trehjuliga cykeltaxi - perfekt. En timme bör kosta runt 30-40 kronor, men bara om man har hjärta att pruta hårt.

God färsköl

De för Vietnam så typiska lackarbetena hör till de mest attraktiva inköpen. Priserna är låga redan från start och ändå finns en ganska stor prutmån - speciellt om man köper fler av de vackra askarna, vaserna och tavlorna med allt från traditionella mönster till mer modern stil.

Passa sedan på att pausa med en stark kaffe på något av de trevliga fiken eller prova färskölen bia hoi som serveras på enkla hak med låga pallar vid trottoaren. Ett stort glas kostar bara någon krona.

Samma stil har de många små hål i väggen som säljer nationalrätten pho, den mättande nudelsoppan som kan serveras med allt möjligt, även om nötkött är vanligast.

Ho Chi Minhs hus

Köerna till det stora grå mausoleum med landsfadern Ho Chi Minhs balsamerade kropp är alltid flera hundra meter långa. Många vietnameser vallfärdar fortfarande hit trots att det är känt att Ho Chi Minh själv bad om att få bli kremerad för att slippa den här typen av monument.

Bakom byggnaden finns platsen där Ho Chi Minh bodde fram till sin död 1969. Tusentals personer tittar varje dag in i hans lilla luftiga teakhus där säng, skrivbord och telefon står kvar som om han bara gått ut en sväng i trädgården. Trots att kriget pågick under många år då han bodde här måste livet ha tett sig fridfullt i parken - lite som den stämning som ännu råder i denna storstad vid Röda floden som faktiskt har närmare sju miljoner invånare.

Johan Öberg/TT

[email protected]

Fakta/Hanoi

Allmänt

Vietnam har en snabbt växande ekonomi men i Hanoi dominerar ännugrönska, cykeltaxis och mopeder och få hus är högre än tre tillfyra våningar.

Valuta

10 000 dong = 3,80 kronor. Det gäller att hålla reda på allanollorna när det ska handlas.

Prisnivå

Ungefär hälften så dyrt som i Sverige.

Säsong

Vietnam är ett avlångt land, så klimatet skiljer sig mycket frånnorr till söder. I Hanoi är den bästa tiden tveklöst vår ochförsommar. Vintrarna är svala med ganska mycket regn och gråväder,somrarna heta och fuktiga och höstarna ganska behagliga men medrisk för tyfoner.

Resa dit

Den snabbaste resan går med Finnair via Helsingfors, men bolagetflyger för tillfället hit endast under sommarhalvåret. Thai Air,via Bangkok, går också fort, resan tar 14 timmar och kostar i marsstrax över 6 000 kronor. Billigast i vår är resor med CathayPacific via London och Hongkong, för cirka 5 000 kronor.

www.finnair.se,www.thaiairways.se

Mer info

www.vietnamtourism.com