Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna som skajpar på lektionerna

Elever och personal på Björkö-Arholma skola och Grisslehamns skola har börjat använda Skype på lektionerna. Resultatet har blivit att de två skolorna kommit närmre varandra.

Annons

Det började med att arbetslagledarna på Singö skola, Grisslehamns skola och Björkö-Arholma skola kom på att de kunde ha möten via Skype, som är ett program för internetbaserad kommunikation. Vips förvandlades avståndet på 45 kilometer som det är mellan Singö skola och Björkö skola till en ringsignal. Därefter var det bara för personalen att ha möten via storbildsskärm i stället för att resa i bil skolorna emellan.

– Ingen var någon skajpare egentligen, säger Christina Hammarlund, som är lärare och IT-pedagog på Väddöenheten där de tre skolorna ingår . – I början var det mycket viftande mot bildskärmen och ”hallå, ser du mig”, men vi lärde oss. Våra samarbeten har ökat.

– Det har blivit jättemycket bättre, säger Bo Gidlöf, en av två lärare på just Björkö-Arholma skola.

Arbetssättet spred sig under höstterminen till eleverna. De började med att eleverna i mellanstadiet på Björkö-Arholma skola redovisade sina temaarbeten för eleverna i Grisslehamn.

– Det blir som ett utvidgat klassrum, säger Bo Gidlöf.

– Det är lätt att eleverna lägger ned mycket jobb på något och så säger läraren bra och sätter in arbetet i en pärm. Nu finns det också ytterligare en mottagare. Det blir mer inspirerande när fler kan ta del av det, säger Bo och Christina.

Björkö-Arholma skola har ett utbyte med Geta skola på Åland. Nästa steg kan bli att använda Skype i relationen.

– Nationsgränser är inget hinder längre, säger Bo Gidlöf.

Både två är väldigt engagerade i småskolornas bevarande och en levande glesbygd. Därför tror de mycket på internetbaserade program som Skype.

– Det är ett sätt kunna bo kvar i glesbygd, menar de.

De är samtidigt noga med att poängtera att det här inte är någon ”småskolegrej”.

– Det här är något man redan gör i samhället. Vi lär våra barn att ta del av den arbetsmarknad som redan är här.

Eleverna i årskurs sex på Björkö-Arholma och Grisslehamn har även haft ett skrivmoment över Skype. Två och två, en elev från Björkö och en elev från Grisslehamn, har skrivit en berättelse tillsammans. I och med Skype har de kunnat samarbeta i realtid trots de 35 kilometrarna mellan skolorna.

– Det är kul, säger tolvårige Odd Andrén. – Vi fick välja mellan fantasy, deckare eller kärlek. Vi har kunnat prata med varandra om vad vi ska skriva.

Ida Maria Haglund tycker att det känns som att eleverna lär känna varandra bättre.

– Man lär sig samarbete. Det är roligt, konstaterar hon.

Skype i klassrummet

Skype är ett internetbaserat kommunikationsprogram där man kan länka ihop till exempel två klassrum som via datorn kan prata med varandra. Skype utvecklades 2003 av svenskarna Niklas Zennström och Janus Friis. 2005 sålde de Skype till internetföretaget eBay för 2,6 miljarder dollar.