Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna måste få rätt att stoppa nazister

Det är inte långt mellan valen detta supervalår. Även om det ena valet just har blivit färdigräknat är planeringen för nästa val i full gång.

I många partiers planering inför höstens riksdagsval ingår att göra besök på skolorna, till exempel genom bokbord eller besök från partiledare, minister eller riksdagsledamot. Så brukar det ofta vara även här i Norrtälje, där bland annat partiledarna Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP) har besökt skolor den senaste tiden.

Det är bra att partierna gör dessa besök. Det gör att eleverna får träffa politiker i verkligheten, och inte bara via tv-skärm eller nätet. Det gör att eleverna får reda på vad partierna står för, och kan jämföra deras budskap. Partiernas skolbesök fyller helt enkelt en viktig demokratisk funktion.

Frågan är då hur skolorna gör med partier, som har ett odemokratiskt och rasistiskt budskap. Den frågan har blivit aktuell i och med att Skolverket sagt att alla partier måste släppas in. Enligt Skolverket kan inte rektorerna stoppa partier som är rasistiska eller nazistiska, trots deras odemokratiska värdegrund. Antingen skall alla partier släppas in, oavsett åsikt, eller så inga partier alls.

Om Skolverkets tolkning av lagen är riktig, måste lagen ändras. Det är orimligt att rasistiska partier, med en värdegrund som helt strider mot den som skolan lär ut, skall tillåtas att sprida sin propaganda på samma villkor som andra partier. Därför är det bra att utbildningsminister Jan Björklund (FP) har bjudit in de övriga riksdagspartierna till en överläggning om de här frågorna den 11 juni.

Jan Björklund själv har varit mycket tydlig: han vill inte att nazistiska partier släpps in i skolorna. Det är svårt att tro att något annat parti säger emot. Därför borde riksdagspartierna kunna enas om en lagändring som gör att rektorer kan stoppa rasistiska och nazistiska partier från att besöka skolorna.

Detta kräver dock att man kan enas om en definition av rasism. Det borde gå, även om Vänsterpartiet tyvärr har en mycket vid definition av rasism, och kopplar ihop rasism och kapitalism. Att på detta sätt vidga definitionen av rasism är farligt, eftersom det gör att ordet urvattnas, och gör att det blir svårare att definiera vem som är rasist.

Ett av de partier som ställer upp i kommunalvalet i Norrtälje är Svenskarnas parti. Detta parti har rötter i nazismen och har rasistiska punkter i sitt partiprogram, till exempel: ”Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare”.

Det finns ingen som helst anledning att tillåta detta parti att få framföra sitt rasistiska budskap i vare sig skolorna i Norrtälje eller någon annanstans i landet. Därför måste riksdagspartierna se till att lagen ändras snarast möjligt.