Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor går back

Enheterna inom grundskolan visar ett underskott för 2013. Orsaken är att det finns för få elever. – Det är bekymmersamt, säger Åse Modin, förvaltningschef för barn- och skolkontoret.

Annons

Grundskolans resultat beräknas bli omkring minus nio miljoner kronor 2013 enligt Åse Modin. Hela budgeten är inte färdigräknad och därför finns det inget färdigt resultat. Frågan är hur det ekonomiska läget påverkar 2014.

– Många små enheter har svårt att klara sin budget. Det som påverkar 2014 är om det blir en försämring. Nämnden går ju inte back och det är det som är vårt uppdrag. Vi måste hitta en fördelningsprincip som kan vara acceptabel. Vi ska redovisa läget för nämnden.

I dag. måndag, på barn- och skolnämndens sammanträde kommer grundskolans ekonomi att diskuteras.

– Det är bekymmersamt, men politikerna är medvetna om situationen. Vi har lyft frågan förut, säger Åse Modin.

NT har tidigare skrivit om att de minsta skolorna inte klarar sin budget utifrån principen att ingen skola får överskrida budget.

– Det beror inte bara på de små skolorna. Vi har färre elever i år och för mycket personal i förhållande till det. Omställningen tar tid. En annan del är att fördelningen av medel till barn med särskilda behov har ökat, säger Åse Modin.

Just nu har Norrtälje kommuns skolor 1 900 tomma elevplatser. Det innebär att flera skolor inom rektorsområdena inte klarar sin budget. Principen är att varje skola ska bära sina egna kostnader.

– Några använder mer medel än de har blivit tilldelade, säger Göran Pettersson (M), barn- och skolnämndens ordförande.

Förvaltningen räknar med att grundskolan kommer att gå minus med nio miljoner kronor. Hur ska du lösa det?

– Vi ska börja med att ha en redovisning av läget. Nämnden går ju inte back. Det finns ett problem med att det tar tid att anpassa verksamheten till den volym man har.

Även lokalfrågan behöver diskuteras. Eftersom antalet elever är så litet just nu är också skollokalerna överdimensionerade och kostar pengar.

– Det är också en fråga vi ska ta upp.

I augusti den gjorde C, FP, S, MP och V en uppgörelse om skolan. Där i ingick bland annat att se över skolpengssystemet. De fem partierna menar att det kostar mer att driva skola på landsbygden och att man behöver ha en differentierad fördelning.

Miljöpartiet vill gärna se ett landsbygdstillägg för de skolor som går med underskott.

– Göran Pettersson säger att problemet är att några använder mer pengar än de blivit tilldelade. Det är inte rektorernas problem utan det är politikens problem, säger Ingrid Landin, MP-ledamot i barn- och skolnämnden.

Skolpengen

Skolpengen per elev i Norrtälje kommun 2013: