Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolmat hett ämne i fullmäktige

Skolmaten, möjligheten att tanka biogas och skadegörelsen vid olika pendlarparkeringar togs upp vid måndagskvällens möte i Norrtäljes fullmäktige.

Annons

Skolmaten och livsmedelsupphandlingar har debatterats flera gånger. Nu kom miljöpartisten Mats Wedberg med en direkt uppmaning till föräldrarna.

– Kräv att era barn får särkost av etiska skäl, sade han och hänvisade till att flera föräldrar redan fört fram sådana protester.

Upprinnelsen till debatten var en interpellation från Mats Wedberg och hans partikamrat Ingrid Landin. De ville veta om alla diskussioner lett till förändringar i livsmedelsupphandlingen. Karin Broström (C) lämnade i sin tur en öppning i den riktningen. Hon berättade att ett projekt, ” Roslagsmat i Norrtäljes offentliga kök” ska se över möjligheterna att göra upphandlingen på ett sätt som stämmer överens med miljöstyrningsrådets baskrav.

– En del föräldrar har begärt särkost till sina barn. Den särkosten borde alla ungar ha, sade Karin Broström.

Bosse Blideman (MP) ville i sin tur ”putta på i vänskaplig anda” för att påminna om att de borgerliga partierna i sitt handlingsprogram för den här mandatperioden tagit upp att det ska gå att tanka biogas i Norrtälje.

– Men det har ju inte hänt något, sade han.

Klimatnämndens ordförande Åsa Wärlinder (C) kunde inte heller ge något besked om när ett sådant tankställe kan finnas i kommunen.

Och kommunalrådet Kjell Jansson (M) tillstod att de borgerliga politikerna varit väl ambitiösa på den punkten i sitt handlingsprogram.

– Jag hade förhoppningen att vi skulle ha kommit lite längre, sade han och förklarade att han tror att Norrtälje kommun är för liten för att ensam få fram fordonsgas.

Tre pendlarparkeringar var också upp till diskussion sedan Kristian Krassman (S) larmat om omfattande skadegörelse på parkerade bilar. Den gångna helgen brann till exempel en bil vid Ledinge.

Kommunen har i sin tur gått igenom polisrapporter och bett pendlare svara på en enkät om tryggheten vid Campus Roslagen, Rösa och Ledinge. Drygt 100 svar kom in. 80 procent av de svarande bilisterna vid Ledinge hade drabbats av skadegörelse eller inbrott.

– Jag har själv fått en bil uppeldad, sade Krassman.

Nu ska kommunen föra synpunkterna vidare till SL med målet att hitta lämpliga åtgärder. Bilisterna har bland annat föreslagit bättre belysning, kameror eller vakter som besöker platsen några gånger under natten.

Utan längre debatt, beslutade politikerna också att skjuta till mer pengar till vårdbolaget Tiohundra AB. Det handlar om ett villkorat aktieägartillskott på tolv miljoner kronor och om en rörelsekredit på maximalt 50 miljoner kronor.