Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolgårdarna måste bli roligare och snyggare

Efter ett sommarlov som förhoppningsvis har varit fyllt med bad, lek och andra aktiviteter återvänder nu eleverna till skolan och vardagen. För många av eleverna kommer nu vistelsen på skolgården att bli den plats där de tillbringar en allt större del av sin tid utomhus.

Trots en nyligen genomförd satsning på tryggare och snyggare skolgårdar på 4,5 miljoner kronor kommer de flesta elever att mötas av en lättskött grusad eller asfalterad skolgård. Är det en sådan stenöken som vi vill att våra barn ska växa upp i?

Vi i Folkpartiet anser att utemiljön kring förskola, fritidshem, förskoleklass och skola har stor betydelse för elevers utveckling och lärande och utgör en viktig del av barnens uppväxtvillkor. Inte minst eftersom vistelsen på skolgården ofta är den enda tid under dagen eleverna är utomhus, särskilt på vintern. Med enkla medel kan man skapa betydligt mer stimulerande skolgårdar, som lockar till lek, upptäckter, skapande, motorisk träning, sociala kontakter, sinnliga upplevelser och vila.

Lika viktigt som det är att det finns utemiljöer vid våra äldreboenden och gruppbostäder för funktionshindrade som tilltalar alla de fem sinnena, lika viktigt är det att skolgårdarna bjuder på något för både smak, syn, lukt, hörsel och känsel. Skolgårdar som uppmuntrar till aktiviteter kan också vara ett av flera sätt att motverka övervikt och fetma som har blivit allt vanligare även i yngre åldrar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel