Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelev attackerade kommunens webbplats

En elev i kommunen misstänks för att ligga bakom attackerna mot kommunens webbplats i höst. Attackerna gjorde att webbplatsen inte gick att komma åt.

Annons

Norrtälje. För tre veckor sedan avslöjades eleven av en lärare. Han misstänks ha beställt DDoS-attackerna från den elevdator han fått av skolan. Datorn omhändertogs och undersöktes av av ett it-säkerhetsföretag.

– Man hittade saker som var besvärande för eleven, säger Michael Eklund, chef för kommunens it-avdelning.

Efter att datorn beslagtagits upphörde attackerna som pågått under ungefär en månad. Händelsen polisanmäldes och polisen hämtade datorn.

– Åklagaren beslutade att lägga ner ärendet eftersom eleven är minderårig och det kan vara svårt att få en fällande dom.

Det är oklart varför attackerna genomfördes.

– Det kan vara något så banalt som att han inte gjort läxan, säger Michael Eklund.

När kommunens webbplats slås ut kommer inte elever och lärare åt sina konton.

DDoS-attacker (distributed denial of service) innebär att en webbsida utsätts för överbelastning genom att en mängd datorer samtidigt utnyttjar all bandbredd så att ingen annan kommer åt sidan. DDoS-attacker går att betälla på internet. Då installeras virus som sedan aktiveras samtidigt på mängder av oskyddade datorer, utan att ägarna vet om det.

– Nu har vi skaffat ett utökat skydd från vår internetleverantör, säger michael Eklund.